Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА ТУРСКОГ ГРАДА ГАЗИАНТЕП У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Вишечлана делегација града Газиантепа, центра југоисточне Турске, на челу са Шахин Четином, директором одељења за међународну  сарадњу (дипломатију) градова, посетила је данас Град Нови Сад, у оквиру вишедневног боравка у Србији. Делегацију су примили помоћник градоначелника Александар Петровић, чланови Градског већа проф. др Александар Булајић и Данијела Костић, директор Заводa за заштиту споменика културе Града Новог Сада  Синиша Јокић, а учешће је узео и проф. др Александар Купусинац испред Факултета техничких наука.

Александар Петровић  је гостима пожелео добродошлицу и упознао их са великим пројектима који се реализују Граду и у нашој земљи, као и са образовним, културним и туристичким потенцијалима Новог Сада.

- Ако се узме у обзир број активних градилишта, односно број издатих грађевинских дозвола са једне стране и број становника Новог Сада и Београда са друге стране, долазимо до закључка да је Нови Сад данас локална самоуправа која се најбрже развија у држави. С друге стране, наша земља ће до 2027. године потпуно променити свој изглед реализацијом великих инфраструктурних пројеката у сусрет специјализованој изложби „ЕXPО“, када се очекује око 3 милиона туриста - истакао је Александар Петровић.

Током представљања рада у оквиру својих области  домаћини и гости су препознали заједничке додирне тачке за будућу сарадњу Града Новог Сада и Града Газиантепа, као универзитетских градова, али и градова који имају посебан однос према заштити културно-историјске баштине, као и према младима, социјалној заштити, спорту, туризму, заштити животне средине.

- Желим да се захвалим на топлој добродошлици и гостопримству. Заједно можемо да реализујемо много планова и пројеката који су у интересу наших градова и грађана. Сматрам да нас много тога повезује - истакао је Шахин Четин, директор одељења за међународну  сарадњу (дипломатију) градова.

Газиантеп  је шести град по величини и највећи је индустријски град југоисточне Турске, са око 2 милиона становника. Због разноврсне и укусне кухиње, УНЕСКО га је  ставио на листу креативних градова света када је реч о кулинарству.

У срдачном и пријатељском разговору домаћини и гости су изразили обострану жељу да овај сусрет постане основ за будућу сарадњу Новог Сада и Газиантепа.

Нови Сад, 17. мај 2024. године