Čitaj mi

DELEGACIJA TURSKOG GRADA GAZIANTEP U POSETI NOVOM SADU

Višečlana delegacija grada Gaziantepa, centra jugoistočne Turske, na čelu sa Šahin Četinom, direktorom odeljenja za međunarodnu  saradnju (diplomatiju) gradova, posetila je danas Grad Novi Sad, u okviru višednevnog boravka u Srbiji. Delegaciju su primili pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, članovi Gradskog veća prof. dr Aleksandar Bulajić i Danijela Kostić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, a učešće je uzeo i prof. dr Aleksandar Kupusinac ispred Fakulteta tehničkih nauka.

Aleksandar Petrović  je gostima poželeo dobrodošlicu i upoznao ih sa velikim projektima koji se realizuju Gradu i u našoj zemlji, kao i sa obrazovnim, kulturnim i turističkim potencijalima Novog Sada.

- Ako se uzme u obzir broj aktivnih gradilišta, odnosno broj izdatih građevinskih dozvola sa jedne strane i broj stanovnika Novog Sada i Beograda sa druge strane, dolazimo do zaključka da je Novi Sad danas lokalna samouprava koja se najbrže razvija u državi. S druge strane, naša zemlja će do 2027. godine potpuno promeniti svoj izgled realizacijom velikih infrastrukturnih projekata u susret specijalizovanoj izložbi „EXPO“, kada se očekuje oko 3 miliona turista - istakao je Aleksandar Petrović.

Tokom predstavljanja rada u okviru svojih oblasti  domaćini i gosti su prepoznali zajedničke dodirne tačke za buduću saradnju Grada Novog Sada i Grada Gaziantepa, kao univerzitetskih gradova, ali i gradova koji imaju poseban odnos prema zaštiti kulturno-istorijske baštine, kao i prema mladima, socijalnoj zaštiti, sportu, turizmu, zaštiti životne sredine.

- Želim da se zahvalim na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Zajedno možemo da realizujemo mnogo planova i projekata koji su u interesu naših gradova i građana. Smatram da nas mnogo toga povezuje - istakao je Šahin Četin, direktor odeljenja za međunarodnu  saradnju (diplomatiju) gradova.

Gaziantep  je šesti grad po veličini i najveći je industrijski grad jugoistočne Turske, sa oko 2 miliona stanovnika. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESKO ga je  stavio na listu kreativnih gradova sveta kada je reč o kulinarstvu.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru domaćini i gosti su izrazili obostranu želju da ovaj susret postane osnov za buduću saradnju Novog Sada i Gaziantepa.

Novi Sad, 17. maj 2024. godine