Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примили су делегацију Републике Српске, на челу са председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, која је у посети Новом Саду у оквиру манифестације ''Дани Српске у Србији 2017''. Како је рекао градоначелник Вучевић главна тема сусрета је привредна сарадња, а осим састанка у Градској кући предвиђен је и састанак у Регионалној привредној комори у Новом Саду.

- Ми смо пријатељи и имамо више него блиске односе, међутим желимо да у наредном периоду унапредимо привредну сарадњу, јер су нам потребне јака Република Српска, стабилна Босна и Херцеговина и економски снажна Република Србија, која је гарант стабилности у овом делу Европе. Колико је за привреду Града Новог Сада битна Република Српска потврђују подаци да су за само првих шест месеци ове године новосадски привредници извезли робу у вредности од 71,5 милиона долара, а са територије Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, увезена је роба у вредности 12,5 милиона долара. Као доносиоци одређених одлука ми ћемо створити повољан амбијент за непосредну сарадњу привредника. Нас приближавају теме идентитета, језика, културе, о чему је баш на овом месту било речи 4. августа када су ту били председници Вучић и Додик у присуству Патријарха српског, и цео тај корпус треба да прати економска сарадња – истакао је градоначелник Вучевић.

Према речима председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Нови Сад је један од осам градова домаћина манифестације ''Дани Српске у Србији 2017''.

- Посебно ми је драго што наши привредници имају прилику да се представе у Војводини, али и да учврсте већ постојеће везе. Привредна сарадња је основ за добре односе на другим важним пољима. Верујем да ће наши привредници појачати међусобну сарадњу али и да ће се спремити и за трећа тржишта Западног Балкана. Република Српска и Србија треба да буду чувари привредног развоја целог региона, чему могу да допринесу и овакви сусрети – нагласио је Чубриловић.

Састанку у Градској кући такође су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и председник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, а међу представницима домаћина били су и чланови Градског већа Новог Сада Милорад Радојевић и Далибор Рожић, као и шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Горан Сечујски.

Нови Сад, 19. септембар 2017. године