Čitaj mi

DELEGACIJA REPUBLIKE SRPSKE POSETILA NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primili su delegaciju Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјkom Čubrilovićem, koja je u poseti Novom Sadu u okviru manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji 2017''. Kako je rekao gradonačelnik Vučević glavna tema susreta je privredna saradnja, a osim sastanka u Gradskoj kući predviđen je i sastanak u Regionalnoj privrednoj komori u Novom Sadu.

- Mi smo prijatelјi i imamo više nego bliske odnose, međutim želimo da u narednom periodu unapredimo privrednu saradnju, jer su nam potrebne jaka Republika Srpska, stabilna Bosna i Hercegovina i ekonomski snažna Republika Srbija, koja je garant stabilnosti u ovom delu Evrope. Koliko je za privredu Grada Novog Sada bitna Republika Srpska potvrđuju podaci da su za samo prvih šest meseci ove godine novosadski privrednici izvezli robu u vrednosti od 71,5 miliona dolara, a sa teritorije Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, uvezena je roba u vrednosti 12,5 miliona dolara. Kao donosioci određenih odluka mi ćemo stvoriti povolјan ambijent za neposrednu saradnju privrednika. Nas približavaju teme identiteta, jezika, kulture, o čemu je baš na ovom mestu bilo reči 4. avgusta kada su tu bili predsednici Vučić i Dodik u prisustvu Patrijarha srpskog, i ceo taj korpus treba da prati ekonomska saradnja – istakao je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјka Čubrilovića Novi Sad je jedan od osam gradova domaćina manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji 2017''.

- Posebno mi je drago što naši privrednici imaju priliku da se predstave u Vojvodini, ali i da učvrste već postojeće veze. Privredna saradnja je osnov za dobre odnose na drugim važnim polјima. Verujem da će naši privrednici pojačati međusobnu saradnju ali i da će se spremiti i za treća tržišta Zapadnog Balkana. Republika Srpska i Srbija treba da budu čuvari privrednog razvoja celog regiona, čemu mogu da doprinesu i ovakvi susreti – naglasio je Čubrilović.

Sastanku u Gradskoj kući takođe su prisustvovali ministar zdravlјa i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić i predsednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić, a među predstavnicima domaćina bili su i članovi Gradskog veća Novog Sada Milorad Radojević i Dalibor Rožić, kao i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski.

Novi Sad, 19. septembar 2017. godine