Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА НОВОГ САДА У ПОСЕТИ ПОЉСКОМ ГРАДУ ВРОЦЛАВУ

Делегација Града Новог Сада, као финалисте за Европску престоницу културе 2021. године, присуствовала је свечаној церемонији отварања „Вроцлав 2016.” у Пољској.

На позив града Вроцлава, који је уз шпански Сан Себастијан проглашен за Европску престоницу културе за 2016. годину, члан Градског већа за културу Вања Вученовић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 Немања Миленковић, имали су прилику да се представе, као и да размене контакте и искуства са представницима бивших, садашњих и потенцијалних европских престоница културе.

- Долазак у Вроцлав представља драгоцено искуство како бисмо се на лицу места уверили у важност освајања престижне титуле за један град, његове грађане и свеобухватан развој града у будућности - изјавио је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

Уз богат и атрактиван културно-уметнички програм широм града, церемонија отварања под називом „Буђење” у Вроцлаву окупила је високе представнике ЕУ, представнике Владе Републикę Пољске, дипломатски кор, локалну власт, као и многобројне бивше и потенцијалне престонице културе.

- Драго ми је да смо у Вроцлаву могли да увидимо три ствари: да буђење није само симболично, већ да читав град добија једну нову димензију развоја, да Нови Сад, срећом, има искуства у организацији овако великих догађаја, као и да наш град има снажну подршку других европских престоница културе у настојањима да се прикључи тој великој породици престижних европских престоница, па тиме и дестинација - изјавио је председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 Немања Миленковић.

Нови Сад је недавно забележио успех на међународној сцени ушавши у финале за Европску престоницу културе за 2021. годину. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Град Нови Сад је донео одлуку да се кандидује за титулу Европске престонице културе 2021. године, када ће она по први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније. Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града.

Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени у наредних седам година, на путу ка освајању ове престижне титуле.

Нови Сад, 18. јануар 2016. године