Čitaj mi

DELEGACIJA NOVOG SADA U POSETI POLJSKOM GRADU VROCLAVU

Delegacija Grada Novog Sada, kao finaliste za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, prisustvovala je svečanoj ceremoniji otvaranja „Vroclav 2016.” u Poljskoj.

Na poziv grada Vroclava, koji je uz španski San Sebastijan proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2016. godinu, član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković, imali su priliku da se predstave, kao i da razmene kontakte i iskustva sa predstavnicima bivših, sadašnjih i potencijalnih evropskih prestonica kulture.

- Dolazak u Vroclav predstavlja dragoceno iskustvo kako bismo se na licu mesta uverili u važnost osvajanja prestižne titule za jedan grad, njegove građane i sveobuhvatan razvoj grada u budućnosti - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Uz bogat i atraktivan kulturno-umetnički program širom grada, ceremonija otvaranja pod nazivom „Buđenje” u Vroclavu okupila je visoke predstavnike EU, predstavnike Vlade Republikę Poljske, diplomatski kor, lokalnu vlast, kao i mnogobrojne bivše i potencijalne prestonice kulture.

- Drago mi je da smo u Vroclavu mogli da uvidimo tri stvari: da buđenje nije samo simbolično, već da čitav grad dobija jednu novu dimenziju razvoja, da Novi Sad, srećom, ima iskustva u organizaciji ovako velikih događaja, kao i da naš grad ima snažnu podršku drugih evropskih prestonica kulture u nastojanjima da se priključi toj velikoj porodici prestižnih evropskih prestonica, pa time i destinacija - izjavio je predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

Novi Sad je nedavno zabeležio uspeh na međunarodnoj sceni ušavši u finale za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Grad Novi Sad je doneo odluku da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije. Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada. Ovaj projekat treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada.

Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja koji moraju biti usvojeni u narednih sedam godina, na putu ka osvajanju ove prestižne titule.

Novi Sad, 18. januar 2016. godine