Читај ми

ДЕЦА ЋЕ ПОНОВО ЧИТАТИ ''НЕВЕН''

Поводом обележавања 140 година од објављивања првог броја Змајевог часописа ''Невен'', Новосадски дечији културни центар приредио је специјално издање часописа на 48 страница, као и изложбу насловних страна првих бројева часописа ''Невен'' у галерији Центра. Изложбу и промоцију првог броја листова за децу "Невен" и "Мали Невен" посетио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Град је преузео оснивачка права над издавањем часописа ''Невен'' у намери да, посредством Новосадског дечијег културног центра, удахне нови живот најстаријем листу за децу на ћирилици у Србији. Давне 1880. године лист је основао Јован Јовановић Змај, а први број изашао је у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду. ''Невен'' је обележио одрастање многих генерација и таква литература, специјализована за децу и младе је више него потребна. Сигуран сам да ће уредништво часописа успети да заинтересује читаоце и да ће бити својеврстан савезник деци током одрастања, те да ће задовољити њихове потребе за сазнавањем и откривањем новог, на адекватан начин, прилагођен њиховом узрасту и времену у којем живимо – истакао је Далибор Рожић.

Како се чуло на промоцији, ''Мали Невен'' намењен је нижим основношколским узрастима, док је тематика ''Невена'' прилагођена старијим основцима. Крајем 2020. године, права издавања часописа ''Невен'' и ''Мали Невен'' пренета су са ''Дневникa ад'' на Новосадски дечији културни центар. Оснивач ''Невена'' од 1979. године, када је поново покренут, била је Аутономна Покрајина Војводина, а сада је ту улогу преузео Град Нови Сад, сместивши Змајево културно благо у своју најмлађу установу културе, Новосадски дечији културни центар.

Према речима директорке НДКЦ Александре Лукић, чика Јовин лист излазиће двомесечно, као стручна литература за децу, уз мноштво пропратних литерарних и ликовних програма.

- Наставићемо плодотворну сарадњу са међународним Фестивалом деце песника у Савином Селу, као и са свим основним школама широм Србије – поручила је Александра Лукић.

Нови Сад, 14. децембар 2020. године