Čitaj mi

DECA ĆE PONOVO ČITATI ''NEVEN''

Povodom obeležavanja 140 godina od objavlјivanja prvog broja Zmajevog časopisa ''Neven'', Novosadski dečiji kulturni centar priredio je specijalno izdanje časopisa na 48 stranica, kao i izložbu naslovnih strana prvih brojeva časopisa ''Neven'' u galeriji Centra. Izložbu i promociju prvog broja listova za decu "Neven" i "Mali Neven" posetio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Grad je preuzeo osnivačka prava nad izdavanjem časopisa ''Neven'' u nameri da, posredstvom Novosadskog dečijeg kulturnog centra, udahne novi život najstarijem listu za decu na ćirilici u Srbiji. Davne 1880. godine list je osnovao Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu. ''Neven'' je obeležio odrastanje mnogih generacija i takva literatura, specijalizovana za decu i mlade je više nego potrebna. Siguran sam da će uredništvo časopisa uspeti da zainteresuje čitaoce i da će biti svojevrstan saveznik deci tokom odrastanja, te da će zadovolјiti njihove potrebe za saznavanjem i otkrivanjem novog, na adekvatan način, prilagođen njihovom uzrastu i vremenu u kojem živimo – istakao je Dalibor Rožić.

Kako se čulo na promociji, ''Mali Neven'' namenjen je nižim osnovnoškolskim uzrastima, dok je tematika ''Nevena'' prilagođena starijim osnovcima. Krajem 2020. godine, prava izdavanja časopisa ''Neven'' i ''Mali Neven'' preneta su sa ''Dnevnika ad'' na Novosadski dečiji kulturni centar. Osnivač ''Nevena'' od 1979. godine, kada je ponovo pokrenut, bila je Autonomna Pokrajina Vojvodina, a sada je tu ulogu preuzeo Grad Novi Sad, smestivši Zmajevo kulturno blago u svoju najmlađu ustanovu kulture, Novosadski dečiji kulturni centar.

Prema rečima direktorke NDKC Aleksandre Lukić, čika Jovin list izlaziće dvomesečno, kao stručna literatura za decu, uz mnoštvo propratnih literarnih i likovnih programa.

- Nastavićemo plodotvornu saradnju sa međunarodnim Festivalom dece pesnika u Savinom Selu, kao i sa svim osnovnim školama širom Srbije – poručila je Aleksandra Lukić.

Novi Sad, 14. decembar 2020. godine