Читај ми

ДЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је децу са Косова и Метохије која, у оквиру пројекта ''Свим срцем за осмех детета'' Удружења грађана ''Нови Сад'', бораве у осмодневној посети нашем граду. Реч је о 32 деце, узраста од 12 до 14 година из основне школе ''Краљ Милутин'' из Грачанице, a њихови домаћини су ученици основних школа ''Душан Радовић'' и ''Жарко Зрењанин''.

- Драго ми је што ћете време проводити код ваших вршњака, у њиховим породицама и верујем да ћете стећи пријатељства за цео живот. У Новом Саду имате пуно тога лепог да доживите и видите. Познати смо као Српска Атина, и бројне су културно-историјске знаменитости које нас чине јединственим, и веома привлачним за туристе из целог света. Наш град је ове године Омладиснка престоница Европе, а носи и титулу Европске престонице културе, тако да има много садржаја и програма који могу да пробуде ваше интересовање, а који се свакодневно дешавају. Овде ћете увек наићи на отворена врата, а трудимо се да различитим акцијама у сарадњи са удружењима грађана, помогнемо нашим сународницима на Косову и Метохији – рекао је Далибор Рожић поздрављајући госте.

Пројекат ''Свим срцем за осмех детета'' се реализује пети пут, а циљ је да пружи деци лепо искуство кроз дружење са вршњацима из Новог Сада. Према речима председника Удружења грађана ''Нови Сад'' Горана Бајшанског програм посете подразумева наставне и ваннаставне активности у школама домаћина, обилазак културно-историјских знаменитости Новог Сада, Сремских Карловаца и Фрушке горе. Такође, деца из Грачанице током боравака у Новом Саду учествују и у разноврсним едукативним, спортским, културним и забавним активностима.

- Деца су препуна утисака и много им је овде лепо јер се друже, упознају град и свакодневно су у покрету. Примећују се велике разлике у условима за живот, јер деца овде имају много више могућности у сваком погледу. Нашој деци недостају и спортски и културни садржаји, као и места за дружење – рекао је наставник математике из основне школе ''Краљ Милутин'' из Грачанице Лазар Марковић и захвалио се Удружењу грађана ''Нови Сад'' као и Граду Новом Саду на подршци и гостопримству.

Нови Сад, 25. јануар 2019. године