Čitaj mi

DECA SA KOSOVA I METOHIJE U GRADSKOJ KUĆI

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je decu sa Kosova i Metohije koja, u okviru projekta ''Svim srcem za osmeh deteta'' Udruženja građana ''Novi Sad'', borave u osmodnevnoj poseti našem gradu. Reč je o 32 dece, uzrasta od 12 do 14 godina iz osnovne škole ''Kralј Milutin'' iz Gračanice, a njihovi domaćini su učenici osnovnih škola ''Dušan Radović'' i ''Žarko Zrenjanin''.

- Drago mi je što ćete vreme provoditi kod vaših vršnjaka, u njihovim porodicama i verujem da ćete steći prijatelјstva za ceo život. U Novom Sadu imate puno toga lepog da doživite i vidite. Poznati smo kao Srpska Atina, i brojne su kulturno-istorijske znamenitosti koje nas čine jedinstvenim, i veoma privlačnim za turiste iz celog sveta. Naš grad je ove godine Omladisnka prestonica Evrope, a nosi i titulu Evropske prestonice kulture, tako da ima mnogo sadržaja i programa koji mogu da probude vaše interesovanje, a koji se svakodnevno dešavaju. Ovde ćete uvek naići na otvorena vrata, a trudimo se da različitim akcijama u saradnji sa udruženjima građana, pomognemo našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji – rekao je Dalibor Rožić pozdravlјajući goste.

Projekat ''Svim srcem za osmeh deteta'' se realizuje peti put, a cilј je da pruži deci lepo iskustvo kroz druženje sa vršnjacima iz Novog Sada. Prema rečima predsednika Udruženja građana ''Novi Sad'' Gorana Bajšanskog program posete podrazumeva nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore. Takođe, deca iz Gračanice tokom boravaka u Novom Sadu učestvuju i u raznovrsnim edukativnim, sportskim, kulturnim i zabavnim aktivnostima.

- Deca su prepuna utisaka i mnogo im je ovde lepo jer se druže, upoznaju grad i svakodnevno su u pokretu. Primećuju se velike razlike u uslovima za život, jer deca ovde imaju mnogo više mogućnosti u svakom pogledu. Našoj deci nedostaju i sportski i kulturni sadržaji, kao i mesta za druženje – rekao je nastavnik matematike iz osnovne škole ''Kralј Milutin'' iz Gračanice Lazar Marković i zahvalio se Udruženju građana ''Novi Sad'' kao i Gradu Novom Sadu na podršci i gostoprimstvu.

Novi Sad, 25. januar 2019. godine