Читај ми

ДЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ГОСТИ СВОЈИХ ВРШЊАКА У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примиo je учеснике и организаторе пројекта "Свим срцем за осмех детета" у оквиру којег деца са Косова и Метохије бораве код својих вршњака у Новом Саду. Реч је о 36 ученика, узраста од 12 до 14 година из општине Грачаница којима су домаћини ђаци основних школа ''Душан Радовић" и ''Жарко Зрењанин", а Пројекат по трећи пут организује Удружење грађана ''Нови Сад''.

- Драго ми је што акција ''Свим срцем за осмех детета'' наставља да усрећује и повезује децу са Косова и Метохије и децу из Новог Сада. Свесни смо да су услови живота у којима они живе веома различити, и да су наши пријатељи са Косова ускраћени за многе могућности које би требало да им буду доступне. На овај начин подржавамо једни друге, учимо једни од других, а ово је и прилика да наши гости упознају Нови Сад који је будућа Европска престоница културе, и који има много тога да им понуди. Захваљујем се иницијаторима овог пројекта, свима који га подржавају, а посебно породицама које ће угостити наше пријатеље са Косова и Метохије – нагласио је Далибор Рожић.

Према речима Горана Бајшанског из Удружења грађана ''Нови Сад'' пројекат обухвата наставне и ваннаставне активности у школама домаћина, посету културно-историјским знаменитостима Новог Сада, Сремских Карловаца и Фрушке горе.

Данијела Инићијевић психолог Основне школе ''Браћа Аксић'' из Липљана рекла је да деци много значи сваки одлазак са Косова, а посебно на дужи период, јер у својој средини немају услове за ваншколске активности и недостају им бројни садржаји попут градске библиотеке, али и друге могућности које нуде градови као што је Нови Сад.

- Већ другог дана боравка деца су имала осмехе на лицима и лепо су се уклопила, а њихови домаћини су их јако добро прихватили и угостили на чему им се захваљујемо – изјавила је Данијела Инићијевић.

Организатори су изразили намеру да се Пројекат настави па да и деца из других општина Косова и Метохије добију прилику да посете Нови Сад и уживају у разноврсним друштвеним и едукативним садржајима који су им иначе недоступни.

Нови Сад, 25. јануар 2017. године