Čitaj mi

DECA SA KOSOVA I METOHIJE GOSTI SVOJIH VRŠNJAKA U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike i organizatore projekta "Svim srcem za osmeh deteta" u okviru kojeg deca sa Kosova i Metohije borave kod svojih vršnjaka u Novom Sadu. Reč je o 36 učenika, uzrasta od 12 do 14 godina iz opštine Gračanica kojima su domaćini đaci osnovnih škola ''Dušan Radović" i ''Žarko Zrenjanin", a Projekat po treći put organizuje Udruženje građana ''Novi Sad''.

- Drago mi je što akcija ''Svim srcem za osmeh deteta'' nastavlja da usrećuje i povezuje decu sa Kosova i Metohije i decu iz Novog Sada. Svesni smo da su uslovi života u kojima oni žive veoma različiti, i da su naši prijatelji sa Kosova uskraćeni za mnoge mogućnosti koje bi trebalo da im budu dostupne. Na ovaj način podržavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, a ovo je i prilika da naši gosti upoznaju Novi Sad koji je buduća Evropska prestonica kulture, i koji ima mnogo toga da im ponudi. Zahvaljujem se inicijatorima ovog projekta, svima koji ga podržavaju, a posebno porodicama koje će ugostiti naše prijatelje sa Kosova i Metohije – naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima Gorana Bajšanskog iz Udruženja građana ''Novi Sad'' projekat obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore.

Danijela Inićijević psiholog Osnovne škole ''Braća Aksić'' iz Lipljana rekla je da deci mnogo znači svaki odlazak sa Kosova, a posebno na duži period, jer u svojoj sredini nemaju uslove za vanškolske aktivnosti i nedostaju im brojni sadržaji poput gradske biblioteke, ali i druge mogućnosti koje nude gradovi kao što je Novi Sad.

- Već drugog dana boravka deca su imala osmehe na licima i lepo su se uklopila, a njihovi domaćini su ih jako dobro prihvatili i ugostili na čemu im se zahvaljujemo – izjavila je Danijela Inićijević.

Organizatori su izrazili nameru da se Projekat nastavi pa da i deca iz drugih opština Kosova i Metohije dobiju priliku da posete Novi Sad i uživaju u raznovrsnim društvenim i edukativnim sadržajima koji su im inače nedostupni.

Novi Sad, 25. januar 2017. godine