Читај ми

ДЕЦА ИЗ РАНИЛУГА НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић на пријему у Градској кући поздравио је учеснике пројекта "Свим срцем за осмех детета " који је осмишљен као седмодневни боравак деце са Косова и Метохије код својих вршњака из Новог Сада, ученика основних школа ''Душан Радовић" и ''Жарко Зрењанин". У посети Новом Саду је четрдесеторо деце узраста 12,13 и 14 година, из места Ранилуг.

- Град Нови Сад подржава овај пројекат јер је усмерен на стварање нових пријатељстава и пружа прилику да деца са Косова и Метохије упознају Нови Сад, али и да ученици из наших школа сазнају о томе како се живи у јужној српској покрајини. Нови Сад је ове године посебан град, јер је Европска престоница културе и зато ми је посебно драго што ће наши гости моћи да се упознају са појединим културним садржајима који се организују тим поводом. Порука Европске престонице културе је да су мир и међусобно разумевање међу људима једини мостови који заиста спајају и тако чине свет добрим местом за живот. Надам да ће генерације које долазе, на таквим вредностима стварати друштво које ће бити отвореније и боље за сваког појединца – истакао је Далибор Рожић.

Директорка ОШ ''Вељко Дугошевић'' из Ранилуга Данијела Денић захвалила се на гостопримству уз жељу да и ученици из Новог Сада узврате посету. Како је рекла, оваква дружења стварају мост нераскидивог пријатељства међу децом.

- Они су срећни и задовољни, а у новосадским породицама се осећају као код куће – нагласила је Данијела Денић.

Пројекат "Свим срцем за осмех детета" обухвата наставне и ваннаставне активности у школама домаћина, посете културно-историјским знаменитостима Новог Сада, Сремских Карловаца и Фрушке горе, активности од културног значаја за малишане, спортске активности, као и разноврсне садржаје забавног карактера. Пројекат, по осми пут, организује Удружење грађана ''Нови Сад'', а према речима председника тог удружења Горана Бајшанског деца са севера и југа Србије редовно се међусобно посећују.

-Можда је и круна ове приче венчање двоје младих које ће се десити на лето, а који су се упознали на почетку овог пројекта – поручио је Бајшански.

Нови Сад, 26. јануар 2022. године