Čitaj mi

DECA IZ RANILUGA NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na prijemu u Gradskoj kući pozdravio je učesnike projekta "Svim srcem za osmeh deteta " koji je osmišlјen kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka iz Novog Sada, učenika osnovnih škola ''Dušan Radović" i ''Žarko Zrenjanin". U poseti Novom Sadu je četrdesetoro dece uzrasta 12,13 i 14 godina, iz mesta Ranilug.

- Grad Novi Sad podržava ovaj projekat jer je usmeren na stvaranje novih prijatelјstava i pruža priliku da deca sa Kosova i Metohije upoznaju Novi Sad, ali i da učenici iz naših škola saznaju o tome kako se živi u južnoj srpskoj pokrajini. Novi Sad je ove godine poseban grad, jer je Evropska prestonica kulture i zato mi je posebno drago što će naši gosti moći da se upoznaju sa pojedinim kulturnim sadržajima koji se organizuju tim povodom. Poruka Evropske prestonice kulture je da su mir i međusobno razumevanje među lјudima jedini mostovi koji zaista spajaju i tako čine svet dobrim mestom za život. Nadam da će generacije koje dolaze, na takvim vrednostima stvarati društvo koje će biti otvorenije i bolјe za svakog pojedinca – istakao je Dalibor Rožić.

Direktorka OŠ ''Velјko Dugošević'' iz Raniluga Danijela Denić zahvalila se na gostoprimstvu uz želјu da i učenici iz Novog Sada uzvrate posetu. Kako je rekla, ovakva druženja stvaraju most neraskidivog prijatelјstva među decom.

- Oni su srećni i zadovolјni, a u novosadskim porodicama se osećaju kao kod kuće – naglasila je Danijela Denić.

Projekat "Svim srcem za osmeh deteta" obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera. Projekat, po osmi put, organizuje Udruženje građana ''Novi Sad'', a prema rečima predsednika tog udruženja Gorana Bajšanskog deca sa severa i juga Srbije redovno se međusobno posećuju.

-Možda je i kruna ove priče venčanje dvoje mladih koje će se desiti na leto, a koji su se upoznali na početku ovog projekta – poručio je Bajšanski.

Novi Sad, 26. januar 2022. godine