Читај ми

ДАН ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ ОБЕЛЕЖЕН ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА

Поводом 25. новембра 1918. године – дана када је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно су са потпредседником Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем, положили венце на спомен плочу на Тргу слободе.

- Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији не симболизује само остварење вековног сна Срба пречана, односно Срба који су живели северно од Саве и Дунава. И данас је он за нас симбол јединства и кључни мотив функционисања државне, покрајинске и локалне политике, а то је да будемо окупљени и уједињени око заједничких циљева и идеја, јер само тако долази до реализације истих. Ово је за нас један од најсрећнијих датума у историји нашег града и народа на који смо веома поносни. Оно на шта смо такође поносни јесте чињеница да су на Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи одржаној у Новом Саду на данашњи дан пре 98 година, гласале и жене и да је још тада показан висок степен демократичности у нашој заједници. У контексту дана који су пред нама, а то је кампања везана за борбу против насиља над женама, истакао бих да се жене увек и свуда морају апсолутно уважавати као равноправне чланице друштва - рекао је градоначелник и додао да је сигуран да ће за две године Град Нови Сад са Државом Србијом и Покрајинском владом, на достојан начин, обележити велики датум, односно 100 година од краја Првог светког рата и присаједињења Војводине Србији.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је ово је велики дан за све грађане у Војводини и целој земљи, који је уграђен у темеље Републике Србије, јер симболизује борбу за слободу и заједништво.

На спомен плочу учесницима Велике народне скупштине која се налази на згради некадашњег хотела ''Гранд'' венце су такође положили представници Градског одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и Буњевачког националног савета.

Нови Сад, 25. новембар 2016. године