Čitaj mi

DAN PRISAJEDINјENјA VOJVODINE SRBIJI OBELEŽEN POLAGANјEM VENACA

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno su sa potpredsednikom Pokrajinske vlade Đorđem Milićevićem, položili vence na spomen ploču na Trgu slobode.

- Dan prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji ne simbolizuje samo ostvarenje vekovnog sna Srba prečana, odnosno Srba koji su živeli severno od Save i Dunava. I danas je on za nas simbol jedinstva i klјučni motiv funkcionisanja državne, pokrajinske i lokalne politike, a to je da budemo okuplјeni i ujedinjeni oko zajedničkih cilјeva i ideja, jer samo tako dolazi do realizacije istih. Ovo je za nas jedan od najsrećnijih datuma u istoriji našeg grada i naroda na koji smo veoma ponosni. Ono na šta smo takođe ponosni jeste činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji održanoj u Novom Sadu na današnji dan pre 98 godina, glasale i žene i da je još tada pokazan visok stepen demokratičnosti u našoj zajednici. U kontekstu dana koji su pred nama, a to je kampanja vezana za borbu protiv nasilјa nad ženama, istakao bih da se žene uvek i svuda moraju apsolutno uvažavati kao ravnopravne članice društva - rekao je gradonačelnik i dodao da je siguran da će za dve godine Grad Novi Sad sa Državom Srbijom i Pokrajinskom vladom, na dostojan način, obeležiti veliki datum, odnosno 100 godina od kraja Prvog svetkog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je ovo je veliki dan za sve građane u Vojvodini i celoj zemlјi, koji je ugrađen u temelјe Republike Srbije, jer simbolizuje borbu za slobodu i zajedništvo.

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela ''Grand'' vence su takođe položili predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Novi Sad, 25. novembar 2016. godine