Читај ми

ЧЛАНОВИ КУД ''СВЕТИ САВА'' ИЗ КАЋА ОСВОЈИЛИ ПРЕСТИЖНУ НАГРАДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за културу Вања Вученовић примили су чланове КУД ''Свети Сава'' из Каћа који су освојили прво место на 52. Међународном фестивалу фолклора, одржаном у пољском граду Висли, од 25. јула до 2. августа 2015. године.

- На најбољи могући начин представили су своје културно - уметничко друштво, али и Нови Сад и нашу државу. Реч је о једној од највећих награда које су наша фолклорна друштва освојила у међународним оквирима. Преко Управе за културу Град финансијски подржава рад КУД ''Свети Сава'' из Каћа, и видимо да се то, условно речено, враћа овако сјајним резултатима. Град ће наставити да подржава све оне који то заслужују, у настојању да буде град модерне културе који негује и традиционалне културне вредности – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

У конкуренцији 17 земаља, КУД ''Свети Сава'' из Каћа показао се као најбољи фолклорни ансамбл и постао први из Србије који је освојио тај престижни трофеј.

- Мало смо се угледали на спортисте и научнике из наше земље, па смо дали свој допринос у том делу културе, и надамо се да ћемо и у будуће, захваљујући подршци нашег града, наше земље али и медија, на најлепши могући начин представити нашу оригиналност, традицију и мултикултуралност – рекла је Вујка Квргић председница КУД ''Свети Сава'' из Каћа.

Међународни фестивал “Tydzień Kultury Beskidzkiej” већ 26 година има такмичарски карактер, а одржава се чак 52 године под покровитељством организације CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts).

Наш ансамбл у свој репертоар уврстио је игре из целе Србије – белопаланачког и влашког краја, игре из Баната, игре и песме из Димитровграда и Пирота, а посебне емоције публике, како кажу, измамили су извођењем Глувог гламочког кола и песме “Тамо далеко”. Играчи на сцени су присутнима омогућили да виде широк дијапазон наше народне ношње, самим тим достојно представивши богату српску традицију и културну баштину.

Нови Сад, 12. август 2015. године