Čitaj mi

ČLANOVI KUD ''SVETI SAVA'' IZ KAĆA OSVOJILI PRESTIŽNU NAGRADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović primili su članove KUD ''Sveti Sava'' iz Kaća koji su osvojili prvo mesto na 52. Međunarodnom festivalu folklora, održanom u poljskom gradu Visli, od 25. jula do 2. avgusta 2015. godine.

- Na najbolji mogući način predstavili su svoje kulturno - umetničko društvo, ali i Novi Sad i našu državu. Reč je o jednoj od najvećih nagrada koje su naša folklorna društva osvojila u međunarodnim okvirima. Preko Uprave za kulturu Grad finansijski podržava rad KUD ''Sveti Sava'' iz Kaća, i vidimo da se to, uslovno rečeno, vraća ovako sjajnim rezultatima. Grad će nastaviti da podržava sve one koji to zaslužuju, u nastojanju da bude grad moderne kulture koji neguje i tradicionalne kulturne vrednosti – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U konkurenciji 17 zemalja, KUD ''Sveti Sava'' iz Kaća pokazao se kao najbolji folklorni ansambl i postao prvi iz Srbije koji je osvojio taj prestižni trofej.

- Malo smo se ugledali na sportiste i naučnike iz naše zemlje, pa smo dali svoj doprinos u tom delu kulture, i nadamo se da ćemo i u buduće, zahvaljujući podršci našeg grada, naše zemlje ali i medija, na najlepši mogući način predstaviti našu originalnost, tradiciju i multikulturalnost – rekla je Vujka Kvrgić predsednica KUD ''Sveti Sava'' iz Kaća.

Međunarodni festival “Tydzień Kultury Beskidzkiej” već 26 godina ima takmičarski karakter, a održava se čak 52 godine pod pokroviteljstvom organizacije CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts).

Naš ansambl u svoj repertoar uvrstio je igre iz cele Srbije – belopalanačkog i vlaškog kraja, igre iz Banata, igre i pesme iz Dimitrovgrada i Pirota, a posebne emocije publike, kako kažu, izmamili su izvođenjem Gluvog glamočkog kola i pesme “Tamo daleko”. Igrači na sceni su prisutnima omogućili da vide širok dijapazon naše narodne nošnje, samim tim dostojno predstavivši bogatu srpsku tradiciju i kulturnu baštinu.

Novi Sad, 12. avgust 2015. godine