Читај ми

ЧЛАНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗА КУЛТУРУ ОТВОРИЛА ИЗЛОЖБУ "ЈОВАН ДУЧИЋ У ДИПЛОМАТИЈИ"

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић је у Завичајној збирци Музеја Града Новог Сада у Сремским Карловцима отворила изложбу "Јован Дучић у дипломатији", коју је приредио Архив Југославије из Београда.

- Тридесетогодишња дипломатска каријера Јована Дучића одвијала се у тешким и преломним временима за Србе и Србију. Ова изложба сведочи о томе и требала би да нас подсети да је у нашем народу увек било и биће интелектуалаца, родољуба спремних да штите интересе свог народа и своје отаџбине. Ако је историја учитењица живота онда је време да научимо да је Србија наша ствар. Да морамо да бирамо оне који ће нас представљати пред лицем светске јавности по мудрости, а не по политичкој подобности, као и по одговорности, а не политичкој послушности - изјавила је Миланка Бркић и прогласила изложбу отвореном.

Поред тога што је као књижевник био познат у европским круговима, Јован Дучић је више од тридесет година провео у европским престоницама и једној афричкој, у дипломатској мисији. Био је шеф  мисије у шест држава, а током изузетно богате и успешне каријере упознао је поједине владаре, државнике, председнике влада, многе министре, дипломате, писце, уметнике и о томе је оставио драгоцена сведочанства.

Изложба, чији су аутори Миладин Милошевић и Душан Јончић из Архива Југославије, постављена је у Завичајној збирци Музеја Града Новог Сада у Сремским Карловцима, до 1. јуна 2013. године.

Нови Сад, 25. април 2013. године