Čitaj mi

ČLANICA GRADSKOG VEĆA ZA KULTURU OTVORILA IZLOŽBU "JOVAN DUČIĆ U DIPLOMATIJI"

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić je u Zavičajnoj zbirci Muzeja Grada Novog Sada u Sremskim Karlovcima otvorila izložbu "Jovan Dučić u diplomatiji", koju je priredio Arhiv Jugoslavije iz Beograda.

- Tridesetogodišnja diplomatska karijera Jovana Dučića odvijala se u teškim i prelomnim vremenima za Srbe i Srbiju. Ova izložba svedoči o tome i trebala bi da nas podseti da je u našem narodu uvek bilo i biće intelektualaca, rodoljuba spremnih da štite interese svog naroda i svoje otadžbine. Ako je istorija učitenjica života onda je vreme da naučimo da je Srbija naša stvar. Da moramo da biramo one koji će nas predstavljati pred licem svetske javnosti po mudrosti, a ne po političkoj podobnosti, kao i po odgovornosti, a ne političkoj poslušnosti - izjavila je Milanka Brkić i proglasila izložbu otvorenom.

Pored toga što je kao književnik bio poznat u evropskim krugovima, Jovan Dučić je više od trideset godina proveo u evropskim prestonicama i jednoj afričkoj, u diplomatskoj misiji. Bio je šef  misije u šest država, a tokom izuzetno bogate i uspešne karijere upoznao je pojedine vladare, državnike, predsednike vlada, mnoge ministre, diplomate, pisce, umetnike i o tome je ostavio dragocena svedočanstva.

Izložba, čiji su autori Miladin Milošević i Dušan Jončić iz Arhiva Jugoslavije, postavljena je u Zavičajnoj zbirci Muzeja Grada Novog Sada u Sremskim Karlovcima, do 1. juna 2013. godine.

Novi Sad, 25. april 2013. godine