Читај ми

ЦЕНА ГОДИШЊИХ ЂАЧКИХ КАРАТА БИЋЕ ПРЕПОЛОВЉЕНА, А ПОЈЕФТИНИЋЕ И ПРЕВОЗ ИЗ ПРИГРАДСКИХ НАСЕЉА

Скупштина Града Новог Сада усвојила је данас Одлуку о новим зонама у градском превозу којом појефтињује градски превоз у приградским насељима. Предлагач те иницијативе и члан Градског већа за саобраћај Александар Кравић, предочио је одборницима и одборницама да је та мера само део ширег плана који ће за резултат имати мање гужве и смањење загађења у Новом Саду.

Према његовим речима, пре три године покренут је пројекат „Smart city“ у сарадњи са Саобраћајним факултетом. Прошлог јуна, након двогодишњег истраживања, представљен је план за решење саобраћајних гужви и бољи квалитет ваздуха у граду.

– Тада смо видели да има ствари које можемо одмах да урадимо и има ствари које траже време. Прва мера коју смо предузели била је куповина нових аутобуса. И сада су две трећине аутобуса нови или стари пар година. Што је још важније, више од половине аутобуса ЈГСП „Нови Сад“ користиће природни гас, који знатно мање загађује животну средину – истакао је Кравић.

Он је рекао и да данашња одлука представља другу меру из поменутог плана и да та мера има оперативну и социјалну димензију. Како каже, тарифни систем који је до данас био на снази усвојен је 1993. године, а Нови Сад се од тада знатно променио јер су многа насеља која су била одвојена од града данас практично део града.

Нови тарифни систем, према Кравићевим речима, има четири зоне за претплатне карте, односно две зоне за појединачне карте. Прва зона у градском превозу сад је јако проширена и обухвата и некадашњу другу зону, односно 80% становника, а цена карте износиће 65 динара. Цена годишњих карата за ђаке и студенте биће буквално преполовљена и убудуће ће коштати 5.000 динара уместо досадашњих 10.000 динара. Такође, знатно ће појефтинити и појединачне карте за зоне у приградским насељима, што значи да ће путници у досадашњој трећој, четвртој и петој зони карту плаћати свега 110 динара. То ће као резултат имати и смањење дивљег такси превоза.

– Имамо изузетну сарадњу с такси удружењима и хоћемо да и њима помогнемо у борби против нелојалне конкуренције – додао је члан Градског већа за саобраћај. Он је затим најавио и како у мају треба да почне електронска наплата карата у аутобусима, те да ће то бити друга мера која треба да повећа приход ЈГСП „Нови Сад“.

– Дакле, ми хоћемо да новим аутобусима привучемо већи број путника, смањимо број аутомобила на улицама, а самим тим и загађење у граду – објаснио је он.
Кравић је навео и да је у току концесија за гараже и да ће, уз смањење броја аутомобила на улицама због јефтинијег превоза из приградских насеља, то бити друга мера која ће допринети већем броју паркинг места у граду.

Градска управа за саобраћај

Нови Сад, 28. фебруар 2020. године