Čitaj mi

CENA GODIŠNјIH ĐAČKIH KARATA BIĆE PREPOLOVLjENA, A POJEFTINIĆE I PREVOZ IZ PRIGRADSKIH NASELjA

Skupština Grada Novog Sada usvojila je danas Odluku o novim zonama u gradskom prevozu kojom pojeftinjuje gradski prevoz u prigradskim naselјima. Predlagač te inicijative i član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić, predočio je odbornicima i odbornicama da je ta mera samo deo šireg plana koji će za rezultat imati manje gužve i smanjenje zagađenja u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, pre tri godine pokrenut je projekat „Smart city“ u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom. Prošlog juna, nakon dvogodišnjeg istraživanja, predstavlјen je plan za rešenje saobraćajnih gužvi i bolјi kvalitet vazduha u gradu.

– Tada smo videli da ima stvari koje možemo odmah da uradimo i ima stvari koje traže vreme. Prva mera koju smo preduzeli bila je kupovina novih autobusa. I sada su dve trećine autobusa novi ili stari par godina. Što je još važnije, više od polovine autobusa JGSP „Novi Sad“ koristiće prirodni gas, koji znatno manje zagađuje životnu sredinu – istakao je Kravić.

On je rekao i da današnja odluka predstavlјa drugu meru iz pomenutog plana i da ta mera ima operativnu i socijalnu dimenziju. Kako kaže, tarifni sistem koji je do danas bio na snazi usvojen je 1993. godine, a Novi Sad se od tada znatno promenio jer su mnoga naselјa koja su bila odvojena od grada danas praktično deo grada.

Novi tarifni sistem, prema Kravićevim rečima, ima četiri zone za pretplatne karte, odnosno dve zone za pojedinačne karte. Prva zona u gradskom prevozu sad je jako proširena i obuhvata i nekadašnju drugu zonu, odnosno 80% stanovnika, a cena karte iznosiće 65 dinara. Cena godišnjih karata za đake i studente biće bukvalno prepolovlјena i ubuduće će koštati 5.000 dinara umesto dosadašnjih 10.000 dinara. Takođe, znatno će pojeftiniti i pojedinačne karte za zone u prigradskim naselјima, što znači da će putnici u dosadašnjoj trećoj, četvrtoj i petoj zoni kartu plaćati svega 110 dinara. To će kao rezultat imati i smanjenje divlјeg taksi prevoza.

– Imamo izuzetnu saradnju s taksi udruženjima i hoćemo da i njima pomognemo u borbi protiv nelojalne konkurencije – dodao je član Gradskog veća za saobraćaj. On je zatim najavio i kako u maju treba da počne elektronska naplata karata u autobusima, te da će to biti druga mera koja treba da poveća prihod JGSP „Novi Sad“.

– Dakle, mi hoćemo da novim autobusima privučemo veći broj putnika, smanjimo broj automobila na ulicama, a samim tim i zagađenje u gradu – objasnio je on.
Kravić je naveo i da je u toku koncesija za garaže i da će, uz smanjenje broja automobila na ulicama zbog jeftinijeg prevoza iz prigradskih naselјa, to biti druga mera koja će doprineti većem broju parking mesta u gradu.

Gradska uprava za saobraćaj

Novi Sad, 28. februar 2020. godine