Читај ми

БУЛЕВАР ЕВРОПЕ ОТВОРЕН ЗА САОБРАЋАЈ

Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић и градоначелник Новог Сада Игор Павличић свечано су отворили за саобраћај Булевар Европе. Том приликом Бојан Пајтић је истакао да је изградња Булевара Европе, у овом тренутку, највећа инвестиција за Нови Сад и најавио да ће идуће године Покрајина и Град започети реализацију још једног капиталног пројекта а реч је о изградњи новог Жежељевог моста.

- Завршетак деонице Булевара Европе од Футошке улице до Улице Корнелија Станковића, има велики значај, јер то је један од капиталних инфраструктурних пројеката Новог Сада. Када буде завршена и трећа фаза изградње, Булевар Европе ће једним својим делом излазити на ауто пут Београд – Суботица, а другим на сремску страну града- истакао је градоначелник Павличић и напоменуо да је Нови Сад један од ретких градова у Србији који у условима финансијске кризе може да изнесе тако велику инвестицију.

Модерна саобраћајница булеварског типа има по три коловозне траке у оба смера, разделно острво, као и бициклистичке и пешачке стазе са обе стране. Дужина новоизграђене трасе је 1420 метара, а ширина регулације 60 метара. Ширина три коловозне траке је 10,5 метара, ширина разделног острва 5 метара, бициклистичке стазе 2 метра и тротоара 3 метра.

Изградња Булевара Европе представља и пример ефикасности у изградњи укупне инфраструктурне мреже, јер су радови објединили и изградњу водоводне и канализационе мреже, јавно осветљење као и семафоризацију три раскрснице на укрштању булевара и улица Корнелија Станковића, Хаџи Рувимове и Футошке. Укупна вредност ове инвестиције Града Новог Сада износи 596.853.951 динара.

У циљу комплетирања саобраћајне мреже, у северној зони града Новог Сада и њеног повезивања са аутопутем Е-75, неопходно је изградити и трећи део ове саобраћајнице, који износи око 5 км. Дуж саобраћајнице, планирана је изградња моста преко канала Дунав-Тиса-Дунав, објекта изнад железничких постројења ранжирне и техничке станице Нови Сад, као и објекта на укрштају са Руменачком улицом. Предвиђен је и саобраћајни чвор за прикључење магистралног пута М-7 према Бачкој Паланци.

Уз то, Град Нови Сад ће радити и на изградњи другог капиталног друмског пројекта – Сомборског булевара, као и на изградњи раскрснице која треба да повеже та два новосадска булевара.

Нови Сад, 29. октобар 2009. године