Čitaj mi

BULEVAR EVROPE OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić svečano su otvorili za saobraćaj Bulevar Evrope. Tom prilikom Bojan Pajtić je istakao da je izgradnja Bulevara Evrope, u ovom trenutku, najveća investicija za Novi Sad i najavio da će iduće godine Pokrajina i Grad započeti realizaciju još jednog kapitalnog projekta a reč je o izgradnji novog Žeželjevog mosta.

- Završetak deonice Bulevara Evrope od Futoške ulice do Ulice Kornelija Stankovića, ima veliki značaj, jer to je jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata Novog Sada. Kada bude završena i treća faza izgradnje, Bulevar Evrope će jednim svojim delom izlaziti na auto put Beograd – Subotica, a drugim na sremsku stranu grada- istakao je gradonačelnik Pavličić i napomenuo da je Novi Sad jedan od retkih gradova u Srbiji koji u uslovima finansijske krize može da iznese tako veliku investiciju.

Moderna saobraćajnica bulevarskog tipa ima po tri kolovozne trake u oba smera, razdelno ostrvo, kao i biciklističke i pešačke staze sa obe strane. Dužina novoizgrađene trase je 1420 metara, a širina regulacije 60 metara. Širina tri kolovozne trake je 10,5 metara, širina razdelnog ostrva 5 metara, biciklističke staze 2 metra i trotoara 3 metra.

Izgradnja Bulevara Evrope predstavlja i primer efikasnosti u izgradnji ukupne infrastrukturne mreže, jer su radovi objedinili i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, javno osvetljenje kao i semaforizaciju tri raskrsnice na ukrštanju bulevara i ulica Kornelija Stankovića, Hadži Ruvimove i Futoške. Ukupna vrednost ove investicije Grada Novog Sada iznosi 596.853.951 dinara.

U cilju kompletiranja saobraćajne mreže, u severnoj zoni grada Novog Sada i njenog povezivanja sa autoputem E-75, neophodno je izgraditi i treći deo ove saobraćajnice, koji iznosi oko 5 km. Duž saobraćajnice, planirana je izgradnja mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, objekta iznad železničkih postrojenja ranžirne i tehničke stanice Novi Sad, kao i objekta na ukrštaju sa Rumenačkom ulicom. Predviđen je i saobraćajni čvor za priključenje magistralnog puta M-7 prema Bačkoj Palanci.

Uz to, Grad Novi Sad će raditi i na izgradnji drugog kapitalnog drumskog projekta – Somborskog bulevara, kao i na izgradnji raskrsnice koja treba da poveže ta dva novosadska bulevara.

Novi Sad, 29. oktobar 2009. godine