Читај ми

БОРБА ПРОТИВ ДРОГЕ ЗДРАВИМ СТИЛОМ ЖИВОТА

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват обишао је сајамску манифестацију која има за циљ да изложбеним програмом и различитим радионицама афирмише здраве стилове живота у борби против наркоманије, алкохолизма и других порока, који као последицу имају насиље у породицама и пораст криминала. Манифестацију која се одржава у оквиру промотивне кампање "In je biti clean" организује Рехабилитациони центар "Дуга", који тим пројектом обележава пет година рада.

- Објективни проблеми, као што су немогућност запослења или беспарица утичу на то да млади људи у Србији буду пријемчиви различитим пороцима, а ту пре свега мислим на дрогу која је данас свуда доступна. Зато Рехабилитациони центар "Дуга" и пројекти који доприносе превенцији и промоцији здравих стилова живота, имају велики значај и Град ће их увек подржавати - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да се нада да ће многобројни млади Новосађани посетити манифестацију.

Иако прецизни подаци о броју наркомана у Србији не постоје, процењује се да у Србији има и до 100 хиљада зависника од психоактивних супстанци, међу којима је око 25 хиљада хероинских зависника. Оснивачи удружења "Дуга" препознали су потребу да покрену рехабилитациони центар који је бесплатан за зависнике и придружили су се Националној стратегији борбе против дроге. Пројектом "In je biti clean" промовишу здрав живот, мотивишу целокупну заједницу да се укључи у борбу за људске животе, подстичу волонтеризам код младих и покрећу зависнике да се укључе у програме рехабилитације.

На манифестацији која се одржава у холу Студија М, излагачи на штандовима су организације и појединци који кроз спорт, уметност или хуманитарни рад представљају здравији и перспективнији начин организовања слободног времена. Такође, на неколико пунктова организатори су представили опасности и проблеме који су последица различитих порока.

Нови Сад, 5. децембар 2013. године