Читај ми

БЕЗБЕДНОСТ НАЈМЛАЂИХ НОВОСАЂАНА ПРИОРИТЕТ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са директором Полиције Милорадом Вељовићем и начелником Полицијске управе Нови Сад Стеваном Крстићем посетио је Основну школу „Јожеф Атила“ поводом разговора о безбедности ученика. Након обиласка школе и разговора са ученицима четвртог разреда, они су одржали састанак са директором школе Драганом Утржаном, психологом школе, представником обезбеђења школе, као и представницима Савета родитеља школе и Тима за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања.

- Радује ме чињеница да се повећао број припадника полиције око школа и у школама, као и то што је Полицијска управа у Новом Саду као приоритет поставила да се школски полицајци налазе у свакој школи, а не као до сада у појединим. Важно је напоменути да данашњом посетом Основној  школи „Јожеф Атила“ не стављамо акценат на ту школу, већ је ово само један од обилазака основних и средњих школа у Новом Саду који ће се дешавати и у наредном периоду. Ти обиласци ће, као и до сада, подразумевати разговоре са ученицима, наставницима, стручним сарадницима, обезбеђењем, директором, Саветом родитеља и људима који се баве питањем безбедности деце у школама. Циљ нам је јасан – да видимо реалну слику, да на лицу места тражимо решења и да правовремeно одреагујемо. Могу да најавим да је већ за уторак заказан састанак на којем ћу заједно са припадницима Полиције разговарати са представницима ученичких парламената, а потом ће бити одржани састанци и са представницима Савета родитеља, као и са наставницима и директорима основних и средњих школа са територије града. То је дуготрајан и темељан процес, који ће резултирати трајним решавањем питања безбедности најмлађих Новосађана, што је од  прворазредног значаја за град - рекао је градоначелник Вучевић и апеловао на медије да покажу друштвену одговорност и сачувају објективност у извештавању о овако осетљивој теми, као што је дечија безбедност.

Унутар школе „Јожеф Атила“ успешно фунцкионише систем безбедности који чине Агенција за обезбеђење, школски полицајац, дежурни наставници, дежурни ученици, помоћно-техничко особље и Тим за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања. Основна школа “Јожеф Атила” је иницијатор и први реализатор пројекта “Безбедна школа-школска патрола” чиме је постала прва школа у Србији која је ушла у тај пројекат.

Нови Сад, 7. март 2014. године