Čitaj mi

BEZBEDNOST NAJMLAĐIH NOVOSAĐANA PRIORITET

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa direktorom Policije Miloradom Veljovićem i načelnikom Policijske uprave Novi Sad Stevanom Krstićem posetio je Osnovnu školu „Jožef Atila“ povodom razgovora o bezbednosti učenika. Nakon obilaska škole i razgovora sa učenicima četvrtog razreda, oni su održali sastanak sa direktorom škole Draganom Utržanom, psihologom škole, predstavnikom obezbeđenja škole, kao i predstavnicima Saveta roditelja škole i Tima za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

- Raduje me činjenica da se povećao broj pripadnika policije oko škola i u školama, kao i to što je Policijska uprava u Novom Sadu kao prioritet postavila da se školski policajci nalaze u svakoj školi, a ne kao do sada u pojedinim. Važno je napomenuti da današnjom posetom Osnovnoj školi „Jožef Atila“ ne stavljamo akcenat na tu školu, već je ovo samo jedan od obilazaka osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu koji će se dešavati i u narednom periodu. Ti obilasci će, kao i do sada, podrazumevati razgovore sa učenicima, nastavnicima, stručnim saradnicima, obezbeđenjem, direktorom, Savetom roditelja i ljudima koji se bave pitanjem bezbednosti dece u školama. Cilj nam je jasan – da vidimo realnu sliku, da na licu mesta tražimo rešenja i da pravovremeno odreagujemo. Mogu da najavim da je već za utorak zakazan sastanak na kojem ću zajedno sa pripadnicima Policije razgovarati sa predstavnicima učeničkih parlamenata, a potom će biti održani sastanci i sa predstavnicima Saveta roditelja, kao i sa nastavnicima i direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada. To je dugotrajan i temeljan proces, koji će rezultirati trajnim rešavanjem pitanja bezbednosti najmlađih Novosađana, što je od prvorazrednog značaja za grad - rekao je gradonačelnik Vučević i apelovao na medije da pokažu društvenu odgovornost i sačuvaju objektivnost u izveštavanju o ovako osetljivoj temi, kao što je dečija bezbednost.

Unutar škole „Jožef Atila“ uspešno funckioniše sistem bezbednosti koji čine Agencija za obezbeđenje, školski policajac, dežurni nastavnici, dežurni učenici, pomoćno-tehničko osoblje i Tim za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Osnovna škola “Jožef Atila” je inicijator i prvi realizator projekta “Bezbedna škola-školska patrola” čime je postala prva škola u Srbiji koja je ušla u taj projekat.

Novi Sad, 7. mart 2014. godine