Читај ми

БЕСПЛАТАН БЕЖИЧНИ ИНТЕРНЕТ У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Приступивши бесплатној бежичној мрежи, градоначелник Новог Сада Игор Павличић симболично je обележиo завршетак пројекта 'Увођење бесплатног бежичног интернета у центру Новог Сада' који је реализован у сарадњи са ЈКП 'Информатика'.

- Веома сам поносан што сви они који живе у нашем граду, али и сви наши гости сада имају могућност да у центру Новог Сада бесплатно користе све могућности које пружа интернет. У 21. веку комуникација је једна од најважнијих животних области, омогућава контакте међу људима, али и лако долажење до најразличитијих информација и стицање знања. Управо зато Нови Сад је први град који је оптичку инфраструктуру препознао као јавни значај и прогласио је комуналном делатношћу. Желимо да на оптичку структуру буде прикључен цео град, да у целом центру града буде доступан бесплатан интернет и да у понуди што пре буду кабловске, интернет, ИП ТВ и друге услуге по наjповољниjим ценама- рекао је градоначелник Павличић наглашавајући да ће и акција постављања видео надзора у граду бити настављена у циљу унапређивања безбедности грађана.

Помоћник директора ЈКП Информатика Владимир Кнежевић објаснио је да су Бежичном мрежом „GradNoviSad“ тренутно покривени Трг слободе, улице Змај Јовина, Дунавска, Католичка порта и улица Модене, где већ постоји оптичка структура, а да ће ускоро бесплатни интернет моћи да се користи у Дунавском парку и улици Лазе Телечког.

Корисницима мреже „GradNoviSad“ на располагању 10 Mbps интернета, username и password је „gost“, а приступ adult, porno, sex, gambling, rapidshare, point to point сајтовима је забрањен. Реализација пројекта коштала је милион динара, а планиран је његов даљи развој чиме ће бесплатни бежични инернет бити уведен и у друге делове града.

Нови Сад, 11. децембар 2009. године