Čitaj mi

BESPLATAN BEŽIČNI INTERNET U CENTRU NOVOG SADA

Pristupivši besplatnoj bežičnoj mreži, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić simbolično je obeležio završetak projekta 'Uvođenje besplatnog bežičnog interneta u centru Novog Sada' koji je realizovan u saradnji sa JKP 'Informatika'.

- Veoma sam ponosan što svi oni koji žive u našem gradu, ali i svi naši gosti sada imaju mogućnost da u centru Novog Sada besplatno koriste sve mogućnosti koje pruža internet. U 21. veku komunikacija je jedna od najvažnijih životnih oblasti, omogućava kontakte među ljudima, ali i lako dolaženje do najrazličitijih informacija i sticanje znanja. Upravo zato Novi Sad je prvi grad koji je optičku infrastrukturu prepoznao kao javni značaj i proglasio je komunalnom delatnošću. Želimo da na optičku strukturu bude priključen ceo grad, da u celom centru grada bude dostupan besplatan internet i da u ponudi što pre budu kablovske, internet, IP TV i druge usluge po najpovoljnijim cenama- rekao je gradonačelnik Pavličić naglašavajući da će i akcija postavljanja video nadzora u gradu biti nastavljena u cilju unapređivanja bezbednosti građana.

Pomoćnik direktora JKP Informatika Vladimir Knežević objasnio je da su Bežičnom mrežom „GradNoviSad“ trenutno pokriveni Trg slobode, ulice Zmaj Jovina, Dunavska, Katolička porta i ulica Modene, gde već postoji optička struktura, a da će uskoro besplatni internet moći da se koristi u Dunavskom parku i ulici Laze Telečkog.

Korisnicima mreže „GradNoviSad“ na raspolaganju 10 Mbps interneta, username i password je „gost“, a pristup adult, porno, sex, gambling, rapidshare, point to point sajtovima je zabranjen. Realizacija projekta koštala je milion dinara, a planiran je njegov dalji razvoj čime će besplatni bežični inernet biti uveden i u druge delove grada.

Novi Sad, 11. decembar 2009. godine