Читај ми

ЈАВНОМ МАНИФЕСТАЦИЈОМ СТУДЕНТИ ОБЕЛЕЖИЛИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је јавној манифестацији поводом 1. децембра - Светског дана ХИВ / АИДС-а. Манифестација, која се реализује у оквиру пројекта "Ако желиш да знаш, дођи да се тестираш" има за циљ промовисање добровољног поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ.

- Обележавање Светског дана борбе против сиде има велики значај, јер је тада пажња јавности усмерена на проблем ХИВ инфекције, као и на значај превенције и њеног раног откривања. Градска управа за здравство подржава пројекте различитих здравствених установа и удружења која се директно баве проблемом ХИВ инфекције, као и промоцијом и спровођењем добровољног и поверљивог саветовања и тестирања - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да превентивне акције имају велики значај, јер рано откривање инфекције утиче на успех лечења и смањује трошкове.

Промоција  добровољног поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ код студената има за циљ скретање пажње на значај превенције и раног откривања инфекције ХИВ-ом, као и на стигму и дискиминацију која често прати ХИВ инфекцију. Епидемиолог Завода за здравствену заштиту студената др Лидиа Туро нагласила је да је потребно освестити младе људе да незаштићени сексуални контакти носе са собом потенцијалне ризике од ХИВ инфекције и да је једини начин да сазнају да ли су заражени или не, да ураде тест на ХИВ.

- Усвајањем здравих стилова живота, који подразумевају безбедан секс, уз добру процену ризика и правовремено тестирање на ХИВ, могућа је и даља редукција броја особа инфицираних тим вирусом, као и оболелих и умрлих од АИДС-а - изјавила је др Лидиа Туро.

Манифестацију је организовао Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад, уз подршку Градске управе за здравство, а у сарадњи са организацијама: Омладина Јазас, Емпрона, Превент, ПСАНС, ИМФСА, Савезом студената Универзитета у Новом Саду и Превентивним центром Дома здравља.

 

Нови Сад, 29. новембар 2013. године