Čitaj mi

JAVNOM MANIFESTACIJOM STUDENTI OBELEŽILI MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIDE

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je javnoj manifestaciji povodom 1. decembra - Svetskog dana HIV / AIDS-a. Manifestacija, koja se realizuje u okviru projekta "Ako želiš da znaš, dođi da se testiraš" ima za cilj promovisanje dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

- Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side ima veliki značaj, jer je tada pažnja javnosti usmerena na problem HIV infekcije, kao i na značaj prevencije i njenog ranog otkrivanja. Gradska uprava za zdravstvo podržava projekte različitih zdravstvenih ustanova i udruženja koja se direktno bave problemom HIV infekcije, kao i promocijom i sprovođenjem dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da preventivne akcije imaju veliki značaj, jer rano otkrivanje infekcije utiče na uspeh lečenja i smanjuje troškove.

Promocija  dobrovoljnog poverljivog savetovanja i testiranja na HIV kod studenata ima za cilj skretanje pažnje na značaj prevencije i ranog otkrivanja infekcije HIV-om, kao i na stigmu i diskiminaciju koja često prati HIV infekciju. Epidemiolog Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Lidia Turo naglasila je da je potrebno osvestiti mlade ljude da nezaštićeni seksualni kontakti nose sa sobom potencijalne rizike od HIV infekcije i da je jedini način da saznaju da li su zaraženi ili ne, da urade test na HIV.

- Usvajanjem zdravih stilova života, koji podrazumevaju bezbedan seks, uz dobru procenu rizika i pravovremeno testiranje na HIV, moguća je i dalja redukcija broja osoba inficiranih tim virusom, kao i obolelih i umrlih od AIDS-a - izjavila je dr Lidia Turo.

Manifestaciju je organizovao Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, a u saradnji sa organizacijama: Omladina Jazas, Emprona, Prevent, PSANS, IMFSA, Savezom studenata Univerziteta u Novom Sadu i Preventivnim centrom Doma zdravlja.

 

Novi Sad, 29. novembar 2013. godine