Читај ми

''АНА КАРЕЊИНА'' ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА У РЕКОНСТРУИСАНОЈ ВЕЛИКОЈ САЛИ НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА

Поводом завршетка реконструкције Велике сале у Новосадском позоришту премијерно је изведена представа ''Ана Карењина'', а пре тога присутнима су се обратили управник позоришта Валентин Венцел, потпредседница Савеза Војвођанских Мађара Мелинда Ладишић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Иначе, реконструкција Велике сале и великог фоајеа у том позоришту, финансирана је средствима из буџета Града Новог Сада у износу од око пет милиона динара.

- Кроз Стратегију развоја културе, Нови Сад је показао да се не буса у груди празним речима, него да ради на конкретним пројектима. Јачали смо економски, па смо били у стању да улажемо, али претходно смо питали људе из културе за шта је најбоље да определимо средства. Поносан сам на то што ово позориште нема само нову фасаду и кров, него има нову снагу да чува дух који га прожима више од четири деценије. Има снагу да уприличи најбоље представе, окупља људе, подстиче на дискусију, и негује културу, најпре мађарске националне заједнице. Улагањем у Новосадско позориште показујемо да је Нови Сад богат у својој разноликости, да у њему не живимо једни поред других, него живимо заједно, и да се веома добро разумемо. Помоћи ћемо и Културном центру ''Петефи Шандор'' на Телепу и то ће бити нова културна станица у граду – нагласио је градоначелник Вучевић и посебно истакао значај Фестивала мањинских позоришта из региона који организује Новосадско позориште.

Управник Валентин Венцел оценио је да без подршке Града Новог Сада и Мађарског националног савета, Новосадско позориште не би било то што је данас, и захвалио им се што препознају значај инвестирања у културу.

Град Нови Сад је, путем Управе за културу у 2018. години издвојио близу шест милиона динара за санацију фасаде објекта и реконструкцију електроинсталација у Новосадском позоришту, а ове године опредељено је преко 11 милиона динара за реконструкцију крова и изградњу галерије у магацинском простору у тој установи културе.

Нови Сад, 29. октобар 2019. године