Čitaj mi

''ANA КARENJINA'' PREMIJERNO IZVEDENA U REКONSTRUISANOJ VELIКOJ SALI NOVOSADSКOG POZORIŠTA

Povodom završetka rekonstrukcije Velike sale u Novosadskom pozorištu premijerno je izvedena predstava ''Ana Кarenjina'', a pre toga prisutnima su se obratili upravnik pozorišta Valentin Vencel, potpredsednica Saveza Vojvođanskih Mađara Melinda Ladišić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Inače, rekonstrukcija Velike sale i velikog foajea u tom pozorištu, finansirana je sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada u iznosu od oko pet miliona dinara.

- Кroz Strategiju razvoja kulture, Novi Sad je pokazao da se ne busa u grudi praznim rečima, nego da radi na konkretnim projektima. Jačali smo ekonomski, pa smo bili u stanju da ulažemo, ali prethodno smo pitali ljude iz kulture za šta je najbolje da opredelimo sredstva. Ponosan sam na to što ovo pozorište nema samo novu fasadu i krov, nego ima novu snagu da čuva duh koji ga prožima više od četiri decenije. Ima snagu da upriliči najbolje predstave, okuplja ljude, podstiče na diskusiju, i neguje kulturu, najpre mađarske nacionalne zajednice. Ulaganjem u Novosadsko pozorište pokazujemo da je Novi Sad bogat u svojoj raznolikosti, da u njemu ne živimo jedni pored drugih, nego živimo zajedno, i da se veoma dobro razumemo. Pomoći ćemo i Кulturnom centru ''Petefi Šandor'' na Telepu i to će biti nova kulturna stanica u gradu – naglasio je gradonačelnik Vučević i posebno istakao značaj Festivala manjinskih pozorišta iz regiona koji organizuje Novosadsko pozorište.

Upravnik Valentin Vencel ocenio je da bez podrške Grada Novog Sada i Mađarskog nacionalnog saveta, Novosadsko pozorište ne bi bilo to što je danas, i zahvalio im se što prepoznaju značaj investiranja u kulturu.

Grad Novi Sad je, putem Uprave za kulturu u 2018. godini izdvojio blizu šest miliona dinara za sanaciju fasade objekta i rekonstrukciju elektroinstalacija u Novosadskom pozorištu, a ove godine opredeljeno je preko 11 miliona dinara za rekonstrukciju krova i izgradnju galerije u magacinskom prostoru u toj ustanovi kulture.

Novi Sad, 29. oktobar 2019. godine