Читај ми

АМБАСАДОР АУСТРИЈЕ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући амбасадора Аустрије Њ.Е. Николауса Лутеротија, и том приликом пожелео му је срдачну добродошлицу. Градоначелник је представио амбасадору многобројне активности које се у Новом Саду реализују као у актуелној Омладинској престоници Европе, подсетивши на то да је и прво званично представљање те важне титуле одржано у Бечу почетком ове године.

Званичници су изразили велико задовољство што је у Бечу недавно отворено и Удружење Срба у Аустрији, уз оцену да ће то много значити за српску заједницу која броји више од 120 000 људи. Вучевић је рекао да то Удружење може много да допринесе промовисању српске културе и традиције, али и међународној и међуградској сарадњи.

Градоначелник је захвалио амбасадору што Аустрија подржава Србију у процесу евроинтеграција, и оценио да су билатерални односи две земље добра платформа за јачање веза на нижим државним нивоима.

Током разговора оцењено је да култура, образовање и туризам отварају многе могућности за заједничке подухвате, али и да има простора за даље унапређење економске сарадње. Аустријски амбасадор нагласио је да Нови Сад као Европска престоница културе за 2021. годину представља важно место на мапи атрактивних европских градова и да је то велика шанса за општи напредак.

Вучевић је изјавио да Нови Сад настоји да буде покретач иновативног приступа на пољу омладинске политике и културе, који посебно наглашава партиципативност, и да своја искуства подели са што више градова, како би се створила позитивна клима на нивоу целе Србије.

Нови Сад, 29. октобар 2019. године