Čitaj mi

AMBASADOR AUSTRIJE POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Austrije Nј.E. Nikolausa Luterotija, i tom prilikom poželeo mu je srdačnu dobrodošlicu. Gradonačelnik je predstavio ambasadoru mnogobrojne aktivnosti koje se u Novom Sadu realizuju kao u aktuelnoj Omladinskoj prestonici Evrope, podsetivši na to da je i prvo zvanično predstavlјanje te važne titule održano u Beču početkom ove godine.

Zvaničnici su izrazili veliko zadovolјstvo što je u Beču nedavno otvoreno i Udruženje Srba u Austriji, uz ocenu da će to mnogo značiti za srpsku zajednicu koja broji više od 120 000 lјudi. Vučević je rekao da to Udruženje može mnogo da doprinese promovisanju srpske kulture i tradicije, ali i međunarodnoj i međugradskoj saradnji.

Gradonačelnik je zahvalio ambasadoru što Austrija podržava Srbiju u procesu evrointegracija, i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlјe dobra platforma za jačanje veza na nižim državnim nivoima.

Tokom razgovora ocenjeno je da kultura, obrazovanje i turizam otvaraju mnoge mogućnosti za zajedničke poduhvate, ali i da ima prostora za dalјe unapređenje ekonomske saradnje. Austrijski ambasador naglasio je da Novi Sad kao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu predstavlјa važno mesto na mapi atraktivnih evropskih gradova i da je to velika šansa za opšti napredak.

Vučević je izjavio da Novi Sad nastoji da bude pokretač inovativnog pristupa na polјu omladinske politike i kulture, koji posebno naglašava participativnost, i da svoja iskustva podeli sa što više gradova, kako bi se stvorila pozitivna klima na nivou cele Srbije.

Novi Sad, 29. oktobar 2019. godine