Читај ми

40. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА 19" У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић присуствовао је отварању јубиларне 40. Међународне конференције "Водовод и канализација 19" у Свечаној сали Градске куће. Конференција ће бити одржана од 1. до 4. октобра 2019. године у хотелу "Путник" у организацији Савеза инжењера и техничара Србије, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а ове године домаћин Конференције је ЈКП "Водовод и канализација" Нови Сад.

- Драго ми је да Нови Сад има поново прилику да буде домаћин овако значајној Конференцији са дугом традицијом и великим бројем еминентних учесника који доприносе њеном трајању. Знамо да су водовод и канализација витални системи сваког града, а овај скуп је свакако прилика да наше ЈКП „Водовод и канализација“ представи свој рад и будуће планове, пренесе позитивна искуства колегама али и усвоји корисне предлоге који ће бити од значаја за рад наших система како би они били још бољи и ефикаснији – рекао је Владимир Стојковић и пожелео свим учесницима Конференције угодан боравак у Новом Саду.

Присутнима су се обратили и генерални секретар Савеза инжењера и техничара Србије проф. др Часлав Лачњевац као и директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић. 

Проф. др Часлав Лачњевац је указао на значај који скуп има, као и на његову дугу традицију и захвалио се ауторима радова, учесницима и излагачима који доприносе његовој препознатљивости, успешности и трајању.

- Овакви скупови су нам потребни како би се на њима разматрали и решавали проблеми који су евидентни у области водовода и канализације, и како би стучњаци из институција, са факултета, Универзитета и других удружења разменили мишљења. Захваљујем се посебно Граду Новом Саду и ЈКП „Водовод и канализација“ који су ове године домаћини – нагласио је Лачњевац.   

Циљ конференције је да се кроз разматрање актуелних техничко - технолошких, истраживачко - развојних, економских, законских и других питања из области снабдевања водом и каналисања допринесе убрзанијем трансферу знања, информисању, примени савремених достигнућа и решења, унапређењу научно-истраживачког и развојног рада и побољшању пословања предузећа водовода и канализације и комуналних система.

Уводна предавања у Градској кући одржали су проф. др Божо Далмација и проф. др Јелена Молнар-Јазић са Природно-математичког факултета у Новом Саду, на тему Утицај климатских промена на ресурсе за водоснабдевање, као и проф. др Јован Деспотовић са Грађевинског факултет у Београду на тему Градски водоводни и канализациони системи и велике поплаве.

Нови Сад, 1. октобар 2019. године