Čitaj mi

40. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "VODOVOD I KANALIZACIJA 19" U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković prisustvovao je otvaranju jubilarne 40. Međunarodne konferencije "Vodovod i kanalizacija 19" u Svečanoj sali Gradske kuće. Konferencija će biti održana od 1. do 4. oktobra 2019. godine u hotelu "Putnik" u organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a ove godine domaćin Konferencije je JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad.

- Drago mi je da Novi Sad ima ponovo priliku da bude domaćin ovako značajnoj Konferenciji sa dugom tradicijom i velikim brojem eminentnih učesnika koji doprinose njenom trajanju. Znamo da su vodovod i kanalizacija vitalni sistemi svakog grada, a ovaj skup je svakako prilika da naše JKP „Vodovod i kanalizacija“ predstavi svoj rad i buduće planove, prenese pozitivna iskustva kolegama ali i usvoji korisne predloge koji će biti od značaja za rad naših sistema kako bi oni bili još bolji i efikasniji – rekao je Vladimir Stojković i poželeo svim učesnicima Konferencije ugodan boravak u Novom Sadu.

Prisutnima su se obratili i generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije prof. dr Časlav Lačnjevac kao i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković. 

Prof. dr Časlav Lačnjevac je ukazao na značaj koji skup ima, kao i na njegovu dugu tradiciju i zahvalio se autorima radova, učesnicima i izlagačima koji doprinose njegovoj prepoznatljivosti, uspešnosti i trajanju.

- Ovakvi skupovi su nam potrebni kako bi se na njima razmatrali i rešavali problemi koji su evidentni u oblasti vodovoda i kanalizacije, i kako bi stučnjaci iz institucija, sa fakulteta, Univerziteta i drugih udruženja razmenili mišljenja. Zahvaljujem se posebno Gradu Novom Sadu i JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji su ove godine domaćini – naglasio je Lačnjevac.   

Cilj konferencije je da se kroz razmatranje aktuelnih tehničko - tehnoloških, istraživačko - razvojnih, ekonomskih, zakonskih i drugih pitanja iz oblasti snabdevanja vodom i kanalisanja doprinese ubrzanijem transferu znanja, informisanju, primeni savremenih dostignuća i rešenja, unapređenju naučno-istraživačkog i razvojnog rada i poboljšanju poslovanja preduzeća vodovoda i kanalizacije i komunalnih sistema.

Uvodna predavanja u Gradskoj kući održali su prof. dr Božo Dalmacija i prof. dr Jelena Molnar-Jazić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na temu Uticaj klimatskih promena na resurse za vodosnabdevanje, kao i prof. dr Jovan Despotović sa Građevinskog fakultet u Beogradu na temu Gradski vodovodni i kanalizacioni sistemi i velike poplave.

Novi Sad, 1. oktobar 2019. godine