Читај ми

25 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА „ЕКОЛОШКОГ ФОНДА“

Пре тачно четврт века, 28. децембра 1995. године, Скупштина Града Новог Сада је у складу са тада важећим Законом о заштити животне средине и другим прописима, донела Одлуку о обезбеђивању средстава за заштиту и унапређење животне средине, односно, о оснивању „Еколошког фонда“. Нови Сад је тако постао први град који континуирано обезбеђује средстава за заштиту и унапређење животне средине. У претходних 25 година, колико постоји „Еколошки фонд“ Града Новог Сада, мењали су се и закони и власти, као и основ за пуњење буџетског фонда, али је суштина остајала иста – средства су коришћена за бројне пројекате у области заштите и унапређења животне средине. Последњих осам година, више него икада је рађено на спровођењу еколошких програма, што је Нови Сад довело на корак до уласка у породицу градова „Зелене престонице Европе“.

Како је најавила чланица Градског већа за заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, у 2021. години планиране су још интензивније активности у области заштите животне средине.

- После 40 година, у Новом Саду смо подигли прву нову парковску површину. Средствима Буџетског фонда 2018. године урађен је Пројекат пејзажног уређења парка северно од Ранжирне станице и улице Радомира Раше Радујкова, који се простире на око 35 000 квадратних метара. Током наредне године парк ће бити потпуно на услузи грађанима. Поред тога, озеленили смо град са преко 20 000 стабала на различитим локацијама, а само је ове године засађено око 8 500 стабала. Настављамо нашу акцију „Оживимо паркове“ и планирамо да обновимо све паркове на територији Града али и да изградимо нове зелене површине јер је озелењавање најефикаснији начин да се боримо против климатских промена и урбаног загађења ваздуха. Свесни смо тога да савремено и ефикасно управљање зеленим површинама захтева тачне информације о њиховом распореду и површини, али и садржају и активностима које се обављају на њима. У завршној фази је успостављање информационог система који ће нам омогућити да у сваком тренутку имамо увид у стање зелених површина, али и да ефикасније планирамо и контролишемо радове на одржавању. Географски информациони систем зелених површина Града Новог Сада, као први корак у формирању катастра зеленила, биће завршен почетком следеће године. Поред нових планова, решили смо и наслеђене проблеме попут радиоактвних громобрана које смо уклонили 2019. године. Град Нови Сад је први основао „Еколошки фонд“. После 25 година лидер је по коришћењу свих расположивих ресурса у циљу заштите и унапређења животне средине - изјавила је Мира Раденовић.

Нови Сад, 28. децембар 2020. године