Читај ми

„ЗНАМ ЗА КОРУПЦИЈУ“

На иницијативу градоначелника Новог Сада Игора Павличића, у Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој се разговарало о корупцији, као о једном од најважнијих проблема са којима се данас суочавамо. Конференцији су присуствовали и заменик амбасадора САД у Србији Ли Лицембергер, заменик начелника Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић, заменица тужиоца у Апелационом суду у Новом Саду Бранислава Инић Јашаревић и директор хуманитарне невладине организације „Play“, која је и покренула пројекат „Знам за корупцију“ Михајло Делић.

- Oва тема је јако важна за свако друштво, државу и локалну самоуправу. Намера државе је да се многе ствари премештају на локални ниво и да градови и општине располажу значајним средствима које улажу у свој развој. Та средства су значајна зато што колико је законит поступак, односно боље урађени тендери, толико је новац пореских обвезника боље контролисан и остаје више новца за развој града. Јако је важно да новац грађана уложимо у инвестиционе пројекте како би нам се он враћао на прави начин и како би од њих могли да имају користи сви грађани. Где год имате новац и трошење средстава, наравно да се поставља питање корупције која је присутна у сваком друштву. Ми смо у протеклом периоду имали изузетну сарадњу са тужилаштвом и са Полицијском управом у Новом Саду, а у заједничким разговорима о темама које се тичу безбедности у граду родила се идеја да оснујемо тело које би било независно и које би се бавило сузбијањем корупције на локалном нивоу. Ово тело би вршило контролу, а моћи ће и да иницира измене неких законских решења ако је потребно - рекао је градоначелник Игор Павличић и додао да је то задатак градске власти у наредном периоду.

- Корупција је глобални проблем. Драго ми је да је Амбасада Сједињених Америчких Држава у стању да подржи овај пројекат, који треба да помогне да се скрене више пажње на ово важно питање. Један од кључних предуслова за смањење корупције је транспарентност у свим видовима пословања. Људи имају право да знају како њихови лидери и њихови представници, користе средства из буџета. Одлуке о куповини, уговорима и развоју треба да буду јавне, а не иза затворених врата. То смањује шансе да уговори користе појединцу, уместо друштву у целини. Иако смо се често ослањали на медије да нас обавесте о скандалима везаним за владине набавке, наш посао је да и као грађани очекујемо одоговорност лидера. Овај пројекат ће подићи свест становништва и, надам се, подстаћи даљи активизам како би се осигурало да сви грађани Србије имају корист – рекао је заменик амбасадора САД у Србији Ли Лицембергер.

- Јако нам је драго, што у градоначелнику имамо, не само озбиљног саговорника, спремног да саслуша, него и партнера спремног да делује са нама у граду Новом Саду. Пројекат је конципиран као једна велика реклама, кампања за подизање јавне свести. Бит овог пројекта су едукација о коропцији и оснаживање друштва у том смислу. Наш Facebook портал „Знам за корупцију“, који је за непуна 3 месеца окупио више од 100 000 људи, јесте потврда не само тога колико ова тема мобилише људе, него, што је још важније - колико је од горућег значаја за наше друштво – рекао је Михајло Делић.

Заменица тужиоца у Апелационом суду у Новом Саду Бранислава Инић Јашаревић рекла је да су након реформе у свим нивоима тужилаштва основана посебна одељења за борбу против корупције.

- Рад на овим предметима је хитан, а могућност закључења споразума о признавању кривице између тужилаштва и окривљених убрзава ток поступка. Казне су строге, затворске, а обавезна је и надокнада штете. Ова комисија ће бити од велике помоћи у смислу откривања дела, јер ће цела локална заједница радити на томе, а радиће се и на превенцији – закључила је Инић-Јашаревић.

- Министарство унутрашњих послова процесуирало је навише својих припадника, што говори о спремности полиције да се обрачуна са корупцијом. Прошле године Полицијска управа поднела је пријаве против 36 лица које су извршила 33 кривична дела са обележјима корупције - рекао је Стеван Крстић и додао да је ПУ у Новом Саду већ учествовала у пројекту стварања антикорупцијске мреже кроз локалне савете за безбедност у 12 општина и нагласио да је сарадња међу институцијама кључна за резултате у борби против корупције.

Нови Сад, 27. април 2012. године