Читај ми

ЗИМСКА ОССИЛАЦИЈА У НОВОМ САДУ

Генералнa скупштинa Организације српских студената у иностранству, под називом „Зимска ОССИлација“ отворена је вечерас у Новом Саду, а присутне студенте који се образују у Италији, Немачкој, Мађарској, Великој Британији, Словенији, Русији, Чешкој, Ирској, Турској, Француској, Холандији, Норвешкој, Америци, Аустрији, Белгији и Кини поздравила је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић.

- Нови Сад је универзитетски центар и седиште важних културних и образованих институција. Прошле године носили смо титулу Омладинске престонице Европе, а за неколико недеља бићемо и званично  Европска престоница културе. Као такав, одувек је привлачио велики број младих људи и драго ми је што смо и данас домаћини студентима који се образују и усавршавају широм света - изјавила је Дина Вучинић и додала - Ми препознајемо значај младих људи и радимо на томе да им пружимо најбоље услове и да их задржимо у Србији, омогућавајући реализацију значајних пројеката и обезбеђујући добру пословну климу и садржаје за генерације које долазе. Нови Сад је већ сада препознат као центар информационих технологија и креативних индустрија у Србији, место у којем послују светски признате домаће и иностране компаније. То јасно говори о томе да смо на добром путу и да наш град има светлу будућност.

Организације српских студената у иностранству броји око 2000 студената у иностранству, од чека је око 150 активних чланова, који свакодневно доприносе раду организације. Према речима њихове председнице Анђеле Јанковић Организација постоји већ 25 година и делује кроз 23 огранка по читавом свету, са тежњом да окупи и повеже српски интелектуални капитал расут по свету.

-Трудимо се да све наше студенте који се школују у иностранству подстакнемо да се врате у матицу и да им на том путу помогнемо, а самим тим и допринесемо нашој земљи. Имамо добру сарадњу са Министарством омладине и спорта и Министарством за рад, а летос смо потписали споразум са Министарством спољних послова Републике Србије на основу којег се студентима омогућава пракса у дипломатско-конзуларним представништвима Србије широм света – истакла је Анђела Јанковић.

„Зимска ОССИлација“ траје два дана. Први дан су представљени пројекти које Организација реализује као и постигнути резултати, а другог дана манифестације биће одржана предавања и панел дискусије на теме циркуларне миграције и економије.

Нови Сад, 26. децембар 2021. године