Читај ми

ЗДРАВСТВЕНО-ПРОМОТИВНА КАМПАЊА „НЕДЕЉА ЗДРАВИХ ЗУБА“

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствоваo је дечјој позоришној представи Клуба студената стоматологије која је одржана у Гимнaзији „Лаза Костић“ а у оквиру здравствено-промотивне кампање „Недеља здравих зуба“.

- Кампању традиционално, већ 25 година, организује Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Клиником за стоматологију Нови Сад, Домом здравља „Нови Сад“, Институтом за јавно здравље Војводине, Клубом студената стоматологије, ПУ „Радосно детињство“, а под покровитељством Градске Управе за здравство. Град Нови Сад наставиће да подржава ову кампању која је намењена првенствено деци предшколског узраста и нижих разреда основнe школe. Веома је важно да деца од најранијег узраста стекну здраве навике и сигуран сам да ће их „Недеља здравих зуба“ правилно усмерити и да ће им на адекватан начин пробудити свест о важности оралне хигијене - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Проф. др Душка Благојевић са Клинике за стоматологију истакла је да је најважније да се правилне навике о одржавању оралне хигијене усвоје у најранијем периоду.

- Наш савет је да дете у трећој години живота обавезно посети стоматолога, а управо тај период је добар да деца науче правилно да се хране и правилно да одржавају оралну хигијену. То су навике које се стичу и у кући и породици, али оно што је битно је да се оваквим акцијама и кампањама деци, на њима приступачан начин, објасни колики је значај правилног одржавања оралне хигијене, и оно што је најважније да их ослободима страха када долазе код стоматолога – рекла је проф. др Душка Благојевић.

Слоган овогодишње здравствено-промотивне кампање је „У здравом телу – здрав зуб“, а током њеног трајања организован је низ активности едукативног карактера. Плакат посвећен „Недељи здравих зуб“ подељен је свим објектима Предшколске установе "Радосно детињство" и основним школама са територије Новог Сада. Клуб студената стоматологије извео је позоришну представу за децу и организовао креативне радионице, а зубари Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља „Нови Сад“ су у периоду трајања кампање интензивирали редовне посете деци из вртића и оној која похађају ниже разреде основне школе, где су спроводили едукацију о правилном прању зуба. Институт за јавно здравље Војводине је припремио креативне радионице намењене едукаторима, просветним радницима за рад са ученицима нижих разреда основних школа на тему здравља уста и зуба. У сарадњи са студентима Медицинског факултета и ученицима Средње медицинске школе „7. април“ организовао је извођење креативних радионица у нижим разредима основних школа у оквиру којих су деца имала прилику да се упознају са основним принципима оралне хигијене.

Нови Сад, 30. март 2016. године