Читај ми

ЗАВРШЕНА САНАЦИЈA ОЛИМПИЈСКОГ ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА НА СПЕНСУ

Затворени базени у оквиру ЈП СПЦ „Војводина“ су почели са радом 1990. године, а сада је први пут реконструисан олимпијски базен и саниране су базенске просторије, у шта је уложено укупно 127,4 милиона динара. Поводом завршетка те инвестиције, СПЕНС је данас посетио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је нагласио да су радови финансирани из буџета Града у износу од 92,4 милиона динара, док је 35 милиона динара уложило Министарство туризма, трговине и телекомуникација.

- Шкољка базена је затечена у врло лошем стању као и системи испод ње. Сада је све урађено како струка налаже и настављамо са улагањима у базен. У нацрту буџета за следећу годину је предвиђено 60 милиона динара за комплетну реконструкцију филтерског постројења. Имаћемо најсавременије филтере када је реч о биолошко-хемијској исправности воде, па ће сви они који користе базен, и грађани и спортисти, добити најбоље могуће услове. Посебно је важно што је базен у свим сегментима прилагођен особама са инвалидитетом, а то до сада никада нисмо имали. Залажемо се за такав приступ у свим будућим инвестицијама. СПЕНС је предузеће које је претрпело велике последице због Ковида 19 и донели смо одлуку да закупци пословног простора имају попуст од 50 посто и у новембру и у децембру ове године. Тренутно је у закупу 90 посто пословног простора, а преговарамо са још неким приватним компанијама да дођу на СПЕНС, трудимо се да не буде запостављен тај пословни аспект. Чека нас улагање у базен у спортском центру ''Слана бара'' а чим епидемија буде завршена, с радошћу ћемо објавити да су базени доступни свим грађанима – истакао је градоначелник Вучевић.

Радови на санацији олимпијског затвореног базена започети су 20. маја, а завршени 13. новембра 2020. године. Њихова вредност је 87,7 милиона динара, а подразумевали су санацију шкољке великог олимпијског базена у затвореном делу објекта и санацију плоча плаже око базена. Бетонска конструкција је претрпела прилична оштећења од дугогодишњег цурења воде кроз дилатације, између базенске шкољке – преливног канала и плоча плаже. Напукли стубови који носе бетонску шкољку су ојачани новим стубовима и сва оштећења и напрслине су санирани. Такође су сређене оштећене бетонске плоче плаже. Цела конструкција је додатно ојачана и утегнута карбонским тракама. Хидроизолација базена урађена је на најсавременији начин, а комплетно је обновљена керамика базена и околне плаже. Замењено је подно грејање на околним плажама, као и све пратеће инсталације, а уређена су и два тоалета за посетиоце у улазном холу базена. У реконструкцију базенских просторија уложено је 39,7 милиона динара. Постављене су подне и зидне керамичке плочице, као и 30 нових кабина за пресвлачење. Обезбеђени су покретни лифт и платформа за спуштање у базен за особе са инвалидитетом. Санирано је осам постојећих свлачионица, а мокри чвор и простор за туширање изграђени су у складу са стандардима приступачности.

Према речима директора ЈП СПЦ „Војводина“ Драгана Милића, у што краћем року базен ће бити припремљен за коришћење, што претходно подразумева пуњење воде, проверу функционисања система и бактериолошко-хемијске анализе.

Нови Сад, 18. новембар 2020. године