Читај ми

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА УРЕЂЕЊА ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА

Прва фаза уређења градског језгра Новог Сада обухватила је Позоришни трг, Успенску улицу и део пролаза између Српског народног позоришта и ТЦ „Аполо“. Како је рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, радови су трајали 290 дана, а коштали су 400 милиона динара. Простор трга поплочан је гранитним плочама, а према Успенској улици смештена је амбијентална целина са плитким воденим огледалом, фонтаном, простором за седење и жардињерама са украсним жбуњем. Посебан печат даје „Меморијална трака“ која представља успомену на некадашњу малу Jеврејску улицу, која је ту постојала до седамдесетих година прошлог века. Трака је израђена од кортен челика, а ка Булевару Михајла Пупина уздиже се у виду информативног стуба.

- Нови Сад је после више деценија добио овако уређено градско језгро, а тако желимо да изгледа цео центар града. Уређење градског језгра је део јединственог пројекта који је прошао међународни архитектонски конкурс. Простор је комплетно реновиран, а коришћени су најквалитетнији материјали. Никада нисмо имали овакве гранитне плоче које су тестиране на све временске услове. Поносан сам што смо средили и порту Успенске цркве после много година, а највише ми се допада ''Меморијална трака'', путем које може да се научи о развоју Новог Сада. Постављена су најмодернија аутобуска стајалишта са ''тач скриновима'', а засађено је 25 нових стабала, па је сада једна трећина простора под зеленим површинама. Имамо сада и најмодернију расвету, а на лампама је грб нашег града. Честитам Новосађанима што ће Европска престоница културе 2022. године имати овако уређено градско језгро. Драго ми је што су у овом великом послу биле ангажоване домаће фирме, домаћи стручњаци, а коришћен је и домаћи камен. Пред нама је уређење Трга слободе, дела Његошеве улице, Краља Александра и Модене, међутим следеће године неће бити активности, да немамо раскопане површине док реализујемо активности ЕПК, али намеравамо да те радове синхронизујемо са изградњом подземне гараже у Улици Модене – нагласио је градоначелник Вучевић током обиласка ужег језгра града.

У оквиру уређења, потпорни зидић око позоришта преобликован је у континуалну клупу обложену племенитим четинарским дрветом – тиковином, коју одликују дуговечност и висока отпорност на атмосферске утицаје, док је уз тротоар до зеленог појаса изграђена двосмерна бициклистичка стаза са уградном подном расветом. На простору између СНП и „Аполо“ центра, као централни елемент задржано је стабло платана око којег је реализовано ново партерно уређење и урбана опрема. По узору на велике европске градове, постављена је савремена телекомуникациона опрема, а дигитална сигнализација подразумева тотем са интеракативном мапом града, дигиталну таблу испред СНП-а за објављивање репертоара позоришта, уређај са ЛЕД екраном који приказује одбројавање дана до проглашења Града Новог Сада Европском престоницом културе и два дисплеја у склопу БУС стајалишта који садрже податке из надлежности ЈГСП, тј. информације о бус линијама, ред вожње, сервисне информације и др.

Средствима АПВ Војводине финансирају се радови на реконструкцији фасаде СНП-а, декоративног осветљења и расвете надстрешнице главног улаза СНП-а, као и радови на партерном уређењу око Храма Успења Господњег, са палионицом свећа. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада пројектовао је обнову ограде око Храма.

Нови Сад, 18. децембар 2021. године