Читај ми

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ТОПЛАНЕ СЕВЕР

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, заједно са председником Скупштине Града Александром Јовановићем и директором ЈКП Новосадска топлана мр Владимиром Јелићем обишао је Топлану ''Север''. Новосадска топлана је у складу са планом пословања 2011. године обавила радове на изградњи, ремонту и ревитализацији техничког система, а најважнија инвестиција у претходној години је реализација радова на првој фази реконструкције и проширења Топлане „Север“.

- Топлана Север је највећа инвестиција Новосадске топлане у последњих 15 година, што је доприонело да зима, која је била једна од хладнијих, протекне без већих проблема у снабдевању топлотном енергијом. Због реализације те инвестиције систем грејања у Новом Саду је много стабилнији - нагласио је градоначелник Павличић.

Обављени радови у првој фази реконструкције обухватили су реконструкцију, и делом изградњу трафо блока, пумпног постројења и анекса за особље, а омогућено је да Топлана Север ради у спрегнутом систему са ТЕ-ТО „Нови Сад“. Такође је урађен и имплементиран пројекат хидрауличке заштите постројења на Топланама „Север“, „Југ“ и „Исток“, на Главној разделној станици и ТЕ-ТО „Нови Сад“ , као и регулације система, а све са циљем да се избегну хаварије и евентуалне штете на систему које су могуће када се ради са флуидима под притисцима од 15 и 20 бара.

Према речима директора Новосадске топлане Нови Сад је више од 30 година чекао на испуњење плана из 1985. год. а реализацијом овог пројекта, вредног 275 милиона динара, омогућено је повезивање Топлане „Север“ преко повезног вода са Термоелектраном-топланом „Нови Сад“ као и растерећење топлана „Југ“ и „Исток“.

Нови Сад, 7. март 2012. године