Читај ми

ЗАШТИТА ГЕРОНТОЛОШКИХ ЦЕНТАРА НАЈВАЖНИЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић посетили су Дом Футог Геронтолошког центра ''Нови Сад''. Градоначелник се захвалио ресорном министарству на подршци коју пружа раду Геронтолошког центра и честитао запосленима у тој установи на златној медаљи за заслуге коју су добили од председника Републике Србије.

- Град је инвестирао преко 90 милиона динара у последње четири године у Геронтолошки центар, а за 2021. у буџету је за Центар планирано 110 милиона динара како би старији суграђани добили најбољу социјалну заштиту. Продршка се огледа у финансирању бројних програма и рада Клубова пензионера којих има 19 у Новом Саду, с тим да се ради и на изградњи нових објеката. Честитам свим запосленима на пожртвованости у делатности социјалне и здравствене бриге за старије. Поносни смо на пензионере који су показали да су најдисциплинованији део становништва када је реч о придржавању превентивних мера у борби против заразе вирусом Корона. Јуче је био најгори дан, у Новом Саду је регистровано преко 300 инфицираних. Контролишемо спровођење прописаних мера, али поента није у кажњавању, већ у томе да разумемо да само од нас зависи како ће се даље развијати ситуација – нагласио је градоначелник Вучевић.

Министарка Кисић Тепавчевић оценила је да су Геронтолошки центри увек важни за државу, а посебно сада када је друштво суочено са озбиљном епидемијом.

- Све наше активности стављамо у службу сузбијања даљег ширења вируса. Знамо да особе старије од 65 година и хронични болесници имају већу шансу да код њих болест изазове компликације. Искуства здравствено развијених земаља су показала да пропусти у заштити Геронтолошких ценатра доводе до нарушавања целокупних здравствених система. Рад у Центрима је тежак и треба да подржимо запослене, јер раде за добро свих нас, бринући о нашим најстаријим суграђанима. Министарство представља стратешку и организациону позадину за рад установа социјалне заштите. Током 2020. године Геронтолошком центру у Новом Саду је расподељено око 80 милиона динара, а новац је уложен у наменска адаптирања, медицинску опрему и све друго што је било потребно. Након осам месеци епидемије, држава се успешно бори са вирусом захваљујући здравственим и социјалним радницима, и част ми је што сам упознала колеге које су добиле награду председника Републике. Епидемиолошка ситуација је нестабилна у целом свету. У 62 установе у систему социјалне заштите код нас регистрован је вирус код бар једног корисника или запосленог, међутим реч је о спорадичним случајевима. На време се реаговало и спречено је ширење. То је суштина у суочавању са епидемијом, а најважније је поштовање прописаних превентивних мера Кризног штаба – истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Директорка Геронтолошког центра ''Нови Сад'' Славица Шкрбић захвалила се Министарству и Граду на подршци због које су сачувани корисници и запослени у установи. Она је навела да је капацитет Дома Футог 268 места, а да ће, захваљујући реновирању објеката, које је реализовано уз помоћ Покрајине Војводине и Републике Србије, Дом бити прилагођен стандардима неопходним у процесу релиценцирања.

Нови Сад, 14. новембар 2020. године