Читај ми

ЗАЈЕДНИЧКИ ИНФРАСТУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ ГРАДА И РЕПУБЛИКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са сарадницима присуствовао је састанку са потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зораном Михајловић у Београду. Они су разговарали о темама које су од великог значаја за даљи развој Града Новог Сада, као што су путна инфраструктура, железнички саобраћај, изградња нових мостова и друго.

- Најпре желео бих да се захвалим потпредседници Владе, министарки Михајловић од које смо данас добили потврду да је изградња Фрушкогорског коридора, као једног од најважнијих пројеката и за Србију али свакако и за Град Нови Сад, у приоритетима рада државе. Верујемо да ћемо до краја године имати информације о почетку реализације, односно да ће доћи до склапања свих потребних правних аката. Тај пројекат има велики значај за Новосађане. Он подразумева обилазницу преко Петроварадина, нови мост на Дунаву, односно спајање два аутопута,  Београд-Загреб и Београд-Будимпешта. То је нешто о чему смо до сада могли само да маштамо, а уверен сам да смо сада близу реализације -  рекао је Милош Вучевић.

На састанку је било речи и о железничком саобраћају, о измештању дела желелезничког транспортног саобраћаја кроз град.

- Наша интенција је да железнички саобраћај више не иде кроз град, већ да заједничким снагама нађемо алтернативну локацију за Ранжирну станицу у Новом Саду. Такво решење неће само утицати на безбедност и квалитет живота Новосађана, него отвара и веома атрактивне локације за инвестиције будући да се Ранжирна станица налази на Булевару Европе – нагласио је Вучевић и додао да је се у сарадњи са ЈП „Путевима Србије“ ради на путној инфраструктури у Новом Саду - настављамо даље да радимо Сентандрејски булевар, радиће се кружне раскрснице на неколико локација на државним путевима, а кроз коју годину изаћи ћемо и са пројектима за нове мостове преко Дунава.

Разговарало се и о авионском саобраћају у близини Новог Сада, како на Ченеју тако и на другим локацијама. Градоначелник је пренео искуства Града из области бициклистичког саобраћаја, и изразио жељу да и тај сегмент саобраћаја буде унапређен будући да је беома значајан за заштиту животне средине и атрактиван за бројне посетиоце из Европе.

- Задовољан сам данашњим састанком и волео бих да са осталим министрима имамо прилику да разговарамо о овако озбиљним темама. Сматрам да је ово прави приступ, када вас министар позове и омогући да се прича о свим темама које су од интереса за одређену локалну заједницу, а самим тим и за државу Србију – изјавио је градоначелник Вучевић.

Нови Сад, 17. септембар 2019. године