Читај ми

ВУЧЕВИЋ И МОМИРОВИЋ О ВЕЛИКИМ ИНФРАСТРУКТУРНИМ ПРОЈЕКТИМА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем са којим је разговарао о реализацији капиталних инфраструктурних пројеката који се тичу Новог Сада. У фокусу разговора била су питања изградње Фрушкогорског коридора, обилазнице са новим мостом преко Дунава и станова за припаднике служби безбедности.

- Причали смо о Фрушкогорском коридору, односно о његовом делу који пролази кроз наш град, од петље Мишелук па све до спајања са ауто-путем Е75. То је пројекат прворазредног значаја за Србију, Војводину и Нови Сад, и Град ће учинити све да у сегменту планске документације помогне његову реализацију, па да почетак радова буде у првој половини наредне године. Када је реч о обилазници са мостом у продужетку Булевара Европа, министар ће формирати радну групу на нивоу Владе у којој ће бити и представници Града. План нам је да, до краја ове године, буде спреман генерални пројекат за нови мост, а крајем јануара следеће и плански акт са техничким и урбанистичким подацима за позицију будућег моста. У Новом Саду је највеће градилиште када је реч о становима за припаднике служби безбедности. Република у том пројекту учествује са осам милијарди динара, а град 1,4 милијарде динара улаже у инфраструктурно опремање. Завршава се деоница брзе пруге од Старе Пазове ка Новом Саду, па смо замолили министра да утиче на извођаче да испоштују планирану динамику како би што краће били ометани саобраћај и живот становника у Темеринској улици. Међутим, то је сложен подухват, морамо бити стрпљиви јер ће, захваљујући изградњи брзе пруге, за прелазак деонице између два највећа града, бити потребно мање од пола сата – нагласио је градоначелник Вучевић и изразио уверење да ће сарадња са новим министром бити одлична.

Према оцени министра Момировића, Нови Сад је веома напредовао у грађевинском, саобраћајном и економском смислу, и како је рекао на његовој територији биће спроведене веома важне инвестиције.

- Железница је претходних година доживела девастацију и људи су заборавили како изгледа путовати железницом. Решени смо да то променимо и то ће бити највидљивији успех председника Србије у будућности. Уложићемо максималан напор да се убрзају радови на брзој прузи кроз Нови Сад и нећемо дозволити да се виде барикаде, а да се не виде радници. Организоваћемо радове у три смене, све док временске прилике то дозвољавају – истакао је министар и изразио намеру Владе да и пројекат изградње обилазнице и моста у Новом Саду буде реализован брзо и ефикасно. Он је такође изјавио да је изградња становова за припаднике службе безбедности један од највећих приоритета Владе и председника Републике.

Нови Сад, 16. новембар 2020. године