Читај ми

ВРАЋЕНА ИМОВИНА ЈЕВРЕЈСКОЈ ОПШТИНИ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је потписивању споразума у вези са враћањем имовине Јеврејској општини између председника Владе АП Војводине др Бојана Пајтића и председника Јеврејске општине Нови Сад Горана Левија. Ради се о зградама Балетске школе и Високе школе струковних студија за образовање васпитача, које се налазе поред новосадске Синагоге. Агенција за раституцију донела је решења којима се усвајају захтеви, враћа имовина и утврђује право својине Јеврејске општине на те две зграде.

- Након отварања новосадске јединице Агенције за реституцију, први повраћај имовине је повраћај имовине Јеврејске општине у Новом Саду, због тога што је јеврејска заједница претрпела најужаснији злочин у последњих неколико векова на европском континенту. Покрајинска влада, сматрала је да, након што су се стекли формални услови да почне повраћај национализоване имовине у Војводини, управо први повраћај треба да буде учињен Јеврејској општини, односно јеврејској заједници - изјавио је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви је изјавио да је потписан врло важан правни документ, као најближи корак у враћању имовине Јеврејској општини. Према његовим речима, споразум је очекиван око две године, јер су постојале законске препреке, које су превазиђене.

Потписаним споразумима предвиђено је да враћање непокретности Јеврејској општини Нови Сад неће утицати на наставак обављања делатности и наставни процес у Балетској школи и Високој школи за образовање васпитача. Потписивању споразума данас су присуствовали и директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић.

Нови Сад, 27. април 2012. године