Читај ми

ВОЈСКА И ВОЛОНТЕРИ СПРЕМАЈУ СМЕШТАЈ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар одбране Александар Вулин, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и мајор Прве бригаде копнене војске Србије Недељко Недељковић обишли су данас у Мастер хали Новосадског сајма припаднике Министарства oдбране, Војске Србије и волонтере који су ангажовани на обезебеђивању услова за прихват и смештај лица са лакшом клиничком сликом вирусне инфекције Ковид 19, уколико се за тим укаже потреба.

-Како смо и најавили, заједно са Војском и волонтерима из спротских клубова и из ОПЕНС-а сређујемо овај простор по инструкцијама државе. Надам се да неће бити потребе да га користимо, али морамо бити спремни за по све нас гори сценарио. Ова слика треба да буде опомена за све, да останемо код куће, јер су пред нама одлучујуће недеље. Морамо бити максимално самодисциплиновани, солидарни и јединствени да бисмо победили овог непријатеља. Није време за шетњу и дружење, морамо сви заједно ово да превазиђемо, па ће се живот вратити у редовне токове. Нови Сад је применио најстроже мере, само да бисмо сачували животе и здравље људи. Овде смо обезбедили мобилне туш кабине, додатне санитарне чворове, и оспособићемо овај простор са свиме што је потребно за свакодневни живот. Сајам је најбоље решење јер има адекватне улазе и инфраструктуру. Најважније је да останемо код куће, да не бисмо изазивали ову непредвидиву и невидљиву болест, а тако ћемо помоћи здравству и свима који су на терену – нагласио је градоначелник Вучевић и позвао грађане да носе маске, јер их сада има у апотекама.

Како је рекао министар Вулин, простор на Сајму биће оспособљен за прихват око 1000 људи, где ће имати неопходне услове за живот и медицинску пажњу.

-На девет кревета биће постављен један параван, свако ће имати касету за личне ствари. Живот ће бити организован по војничким правилима, и водиће се рачуна о сваком ко дође, а најбоље би било да се за овим смештајем не јави потреба. Чак ни све ово неће имати смисла ако људи не буду поштовали реч струке и кризних штабова. Србија је у стању да се носи са овом пошасти, међутим исход зависи од сваког од нас појединачно, јер сви смо потенцијални преносиоци вируса. Објекти и у Новом Саду и у Београду биће једнако опремљени, али то нису места за уживање, већ за лечење и најмању могућу изложеност здравственим ризицима – истакао је Вулин и захвалио се Граду и Покрајини на озбиљности у спровођењу неопходних мера.

Покрајински секретар Гојковић изјавио је да од јуче у Војводини има 13 нових позитивних случајева на корона вирус.

-Петоро су здравствени радници, а осморо су неодговорни грађани који су се дружили по кућама. На сајту секретаријата је предочен тачан протокол понашања против ширења заразе и то мора свако да испоштује. Морамо чувати здрвствене раднике, струка има искуства свих генерација како се лече заразне болести. Ово је простор за пацијенте који не захтевају интензиван третман, а са овим капацитетима можемо се изборити само ако људи остану кући и понашају се у складу са препорукама Министарства здравља, а те инструкције допремаћемо и на кућне адресе. Морамо се прилагодити начину живота у условима заразне болести – закључио је Гојковић.

Предвиђено је да у Мастер хали и Хали 1 Новосадског сајма, које су дезинфиковане, буде око 1000 кревета, који се тренутно постављају, а намештају се додатни тоалети, туш кабине, паравани, смештај за медицинске раднике и просторија за медицинско особље, као и све друго што је потребно.

Нови Сад, 27. март 2020. године