Читај ми

ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ УРУЧЕНЕ НАЈБОЉИМ НОВОСАДСКИМ УЧЕНИЦИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно је са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем и чланом Градског већа за образовање Владимиром Јелићем примио ученике новосадских основних и средњих школа који су освојили награде на републичким и међународним такмичењима прошле школске године. Они су им том приликом на платоу код сат-куле на Петроварадинској тврђави уручили похвалнице, односно Видовданску награду која се ученицима додељује сваке године на Видовдан, а њу чини и новчани износ који зависи од освојеног места.

- За мене је ово један од најлепших начина да обележимо крај школске године, као и један од најзначајнијих датума у нашој историји везаних за наш народ. Нови Сад је 2015. године установио Видовданску награду за ученике који остварују одличне резултате на републичким и међународним такмичењима из науке и спорта, а од ове године смо проширили круг награђених са међународних школских олимпијада. Радује нас што сваке године имамо све више награђених ђака новосадских школа. То су наши шампиони и понос, који нам свакодневно уливају наду и дају гаранцију да ће овај град бити бољи, лепши и развијенији у будућности. Истовремено, они нам задају и обавезу да им оставимо град, који ће они једног дана водити, у најбољем могућем стању. Ове године смо извојили 11.700.000 динара из буџета за ове награде и честитам свим ученицима, њиховим родитељима, учитељима, тренерима и свима који су радили са њима, јер је то заједнички успех. Ми континуирано улажемо у сектор образовања, а поред редовних издвајања, сутра ће се пред одборницима градске скупштине наћи тачка о распоређивању средстава из ребаланса буџета и то око пола милијарде динара нових издвајања за предшколску установу, као и основне и средње школе на територији града. То је јасан показатељ како Нови Сад улаже и води рачуна о образовању деце која су наша будућност - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Приредбу је увеличао наступ хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“, а присутнима су се поред градоначелника у име награђених обратили и директор те гимназије Радивоје Стојковић, као и ученик Борис Лачански који је освојио 1. место на Европском јуниорском такмичењу у пливању у Румунији.

Град Нови Сад је за Видовданску награду за школску 2017/2018. годину обезбедио средства у износу од 11.700.000 динара, што је за око 500.000 динара више него што је било обезбеђено за прошлу школску годину. Додељено је 836 Видовданских награда, и то за  укупно 755 ученика, од чега 399 награда за 371 ученика основних школа и 437 награда за 384 ученика средњих школа, што је за преко 120 награда више у односу на претходну годину. Поред ових награда, у овој школској години, на основу Закључка Градоначелника, додељено је и пет Видовданских награда ученицима за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста, које нису у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за спорт и омладину и то за  освојено прво место у појединачном наступу награда у износу од 45.000 динара, а за освојено треће место у износу од  35.000 динара.

Нови Сад, 28. јун 2018. године